Dragan Bogdanić u Derventi

Završetak rekonstrukcije porodilišta do kraja godine

  • 07.08.2018. 12:49

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da će resorno ministarstvo novim rješenjem omogućiti lokalnoj zajednici i Domu zdravlja u Derventi da do kraja godine završe rekonstrukciju porodilišta u toj opštini.

"Zbog javnih nabavki nisi bili u mogućnosti da ispoštuju ranije rokove. Omogućićemo im da započetu rekonstrukciju i ispunjavanje uslova završe do kraja godine. Njihova želja je da ostane porodilište u Derventi", rekao je Bogdanić. 

On kaže da su već upućeni na specijalizaciju ljudi iz oblasti ginekologije i anestezije, da bi bio zadovoljen minimum uslova definisanih pravilnikom o postojanju porodilišta. 

"Broj poroda će biti manji nego u drugim porodlištima, ali će porodilje imati jednako dobre uslove kao u drugim porodilištima", naglasio je Bogdanić, koji je u prostorijama opštine održao sastanak sa načelnikom Dervente Miloradom Simićem, te direktorima Doma zdravlja i Javne ustanove "Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost". 

On je rekao da će Ministarstvo organizovati sastanak sa svim ustanovama socijalne zaštite koje se finansiraju iz budžeta Vlade Republike Srpske da bi se razgovaralo o problemima i načinu transformacije pojedinih ustanova. 

"Cilj je da što veći broj djece iz ustanova socijalne zaštite bude smješten u hraniteljske porodice", naglasio je Bogdanić. 

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran rekao je da su tražili dodatni rok za ispunjavanje uslova u skladu sa Pravilnikom otvaranju porodilišta u Republici Srpskoj. 

"Uradili smo dobar dio posla. Poslali smo na specijalizaciju ljekare i uradili dio prostora. U fazi je proces javne nabavke koja se odnosi na opremu", naveo je Šaran. 

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo zbog današnje posjete ministra Bogdanića i rezultata razgovora. 

"Opština Derventa je izdvojila 150 hiljada KM za pomoć u opremanju porodilišta sa potrebnom opremom. Dom zdravlja je među najboljim u Republici Srpskoj. Idemo korak po korak do ispunjavanja uslova. Do sada je rođeno više od 40 djece, a do kraja godine biće rođeno više od 80 djece u dervetskom porodilištu", istakao je Simić. 

Direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" Vladan Popović rekao je da su prvi krenuli sa uvođenjem novih usluga u skladu sa novim trendom u oblasti socijalne zaštite. 

"Prije par mjeseci počeli smo sa ranim tretmanom slijepe i slabovide djece na području cijele Republike Srpske. Usluga podrazumijeva da naš stručni tim dođe u porodicu djece sa oštećenim vidom i da uradi funkcionalnu procjenu", kaže Popović i dodao da stručni tim ustanove preporučuje i dodatne aktivnosti. 

Popović je najavio i početak pružanja usluge socijalne rehabilitacije lica sa invaliditetom.