U Vladi Republike Srpske

Završene konsultacije sa poljoprivrednim proizvođačima, svi zadovoljni

  • 07.02.2019. 19:19

Konačno možemo da se pohvalimo da smo u Ministarstvu poljoprivrede pronašli partnere, tako su poljoprivrednici sumirali konsultacije u Vladi Republike Srpske u vezi sa novim Pravilnikom o podsticajima, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja februara. Ovogodišnji budžet od 71 milion maraka biće nešto drugačije raspoređen u odnosu na prethodnu godinu.

"Ono što je bitno jeste da su subvencije u određenim oblastima, prije svega povrtlarstvo, voćarstvo, ostale iste, ali je nešto drugačiji raspored. Kada je u pitanju uzgoj svinja tu je došlo do blagog porasta iznosa ukupnih subvencija i mi smo tu predložili određene preraspodjele sredstava, a nešto su snižene subvencije u oblasti mljekarstva", istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. 

"Po prvi put su uvažene neke naše sugestije. Što se tiče podsticaja obećano nam je da će za razliku od protekle godine ići povećanje cirka je to negdje 10 odsto na tov", istakao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske. 

Neuobičajeno, mljekari će ove godine dobiti nešto manje, pa će premija za mlijeko umjesto 30, iznositi 25 feninga po litru. 

"Mljekarima je minstarstvo ostalo dužno oko 7,5 miliona iz prošle godine i tih 7,5 miliona opterećuje budžet tako da je ministar predložio da se smanji premija za mlijeko, ali da isplate budu redovne", istakao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

Pored redovnih isplata, ministar najavljuje i brojne novine. Ove godine više novca biće usmjereno na kapitalne investicije-nabavku mehanizacije, opreme i izgradnju objekata, ukupno 12 miliona maraka. Prednost će imati oni poljoprivrednici koji su prošle godine dobili manje od 30 odsto za kapitalne investicije. Isplata podsticaja u 2019. godini biće uslovljena prijavom i uplatom doprinosa.

"Mi nažalost od nekih 22 hiljade korisnika podsticaja oko osam hiljada uplaćuje obaveze, a mi želimo da svi oni koji primaju podsticaje uplaćuju te obaveze. Dakle mehanizam je takav da se u toku ove godine prijavljuju obaveze za prethodnu godinu", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pored agranog budžeta, Ministarstvo poljoprivrede ima sredstva i za kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, poručuje Boris Pašalić. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)