Bez incidenata

Završena prva parada ponosa u Sarajevu

  • 08.09.2019. 14:07

Okončana je Prva parada ponosa u Bosni i Hercegovini.


Učesnici LGBT skupa krenuli su ispred Vječne vatre i prošli centrom grada sve do Trga Bosne i Hercegovine, gdje je skup mirno završen.

Okupljenima ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine obratili su se organizatori Branko Ćulibrk i Lejla Huremović, poručivši kako će se i dalje boriti za prava LGBT populacije. 

"Ovo je borba za prava svih građana i građanki BiH. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava od strane institucija i nadam se da neće ostati na ovom danas. Naša su prava uskraćena i naša je dužnost da zauzimanjem javnog prostora prkosno govorimo o našoj nevidljivosti. Država je dužna da zagarantuje nediskriminaciju svim građanima, pa tako i nama. Smrt fašizmu", rekao je Ćulibrk.

Nakon njega, uzvikujući "Ponos", u čemu su je pratili i učesnici Povorke, obratila se i Huremović.

"Danas više nego ikada poručujemo da ćemo se hrabro boriti za naše živote. Zaključavaju nas u kuću ili istjeruju iz nje. Na poslu, ako ga imamo, primoravaju nas da šutimo. Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijest i svjesni smo da postoji mnogo osoba koje svojim najbližima neće moći reći ko su, ali znamo da ova povorka daje snagu i nadu da se može desiti promjena. Neka se sloboda i ljubav šire. To je naš san. San bez nasilja. Imamo hrabrost da se borimo za naše živote, u ime ljubavi, u ime mira, u ime slobode", poručila je Huremović.

Velike bezbjednosne mjere i dalje su prisutne u cijelom gradu. Učesnici Povorke ponosa se razilaze. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином