Teslić

Završena dezinfekcija poplavljenih područja

  • 21.05.2019. 19:19

Već danima čistimo smeće i mulj koje je voda nanijela. U pomoć su nam priskočili rodbina i komšije. Sada kad je i dezinfekcija završena, sigurnije se osjećamo, kažu mještani Gomjenice kod Teslića. 

"Pomoć je dobro došla, normalno da se brinemo. Voda je bila puno prljava, nanos je bio veliki", kaže Đoko Despić, iz naselja Gomjenica. 

"Najviše medicina to poznaje, ja se zahvaljujem svima kada su došli da vide kakva je situacija", rekao je Vlado Despić, naselje Gomjenica.

Dezinfekcija je završena i u Stenjaku, Gaju, Žarkovini i Vrelima. Već tri dana ekipa Higijensko-epidemiološke službe teslićkog Doma zdravlja obilazi poplavljena domaćinstva. To je, kažu, preventivna mjera, kako ne bi došlo do širenja zaraznih oboljenja.

"Trenutna higijensko-epidemiloška situacija u opštini Teslić je za sada stabilna. Moraju se ukloniti sve, namještaj, predmeti koji su došli u kontakt sa prljavom vodom. Da se obezbijedi kompletno čist prostor u domaćinstvu da se može izvršiti proces dezinfekcije", rekao je dr Stojan Smiljanić, šef Higijensko-epidemiološke službe DZ Teslić.

Sve za dezinfekciju priprema i Janja Babić iz Slatine. Kaže da joj je voda uništila prizemlje kuće i pomoćne objekte. S obzirom da živi sama, ima pune ruke posla. 

"Sporo ide, kako koga nađem, tako radim. Moram čistiti. Šta da radim, ne mogu leći u pijesak i mulj. Moram sebi naći sklonište gdje ću leći", kaže Janja Babić, naselje Slatina.

Sistematska preventivna dezinfekcija u Tesliću trebala bi biti uskoro završena. Ekipa doma zdravlja sutra će obići poplavljena domaćinstva u Slatini, Rudniku, Donjem Ruževiću i Kamenici.

Тагови: