Vođenica kod Bosanskog Petrovca

Završen petodnevni Svetosavski omladinski kamp

  • 29.07.2018. 15:50

U Vođenici, nadomak Bosanskog Petrovca, danas je završen petodnevni Svetosavski omladinski kamp "Mitropolit Nikolaj Mrđa".

Završna manifestacija ovogodišnjeg kampa je Treći Sabor pravoslavne omladine, koji je okupio oko 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz Bosanskog Petrovca, kao i studenata i omladine iz cijele Krajine. 

Jedan od predavača u kampu Predrag Vujić rekao je Srni je omladina, osim učenja o vjeri i duhovnosti, pokazala da može da živi sa crkvom i da vjeruje. 

"Oni su tokom kampa živjeli u zajednici i sve im je bio zajedničko, i stan i hrana i učenje. Živjeli su kao mala crkva", istakao je Vujić. 

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Vođenici služio je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije. Vladika je poručio svim učenicima u kampu da se uče poslušnosti i odgovornosti i da čuvaju Krajinu, predanje, vjeru i tradiciju hrabro i dostojanstveno, kako su je čuvali i njihovi preci. 

Održano je i takmičnje u raznim sportskim discipinama, gdje su učesnici pokazali umijeće. 

U porti hrama priređen je i svečani ručak za sve učesnike Sabora, kojem je prisustvovao i načelnik opštine Petrovac-Drinić Milan Grbić. 

Generalni pokrovitelj kampa i sabora je bila Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.