Alen Šeranić

Zavod za stomatologiju dobar primjer funkcionisanja u trezoru

  • 06.03.2019. 14:22

Na primjeru Zavoda za stomatologiju Republike Srpske vidi se dobar model funkcionisanja u trezoru i iskustva ove zdravstvene ustanove mogu da posluže za dalji proces prelaska republičkih ustanova na ovaj vid poslovanja, posebno uvažavajući specifičnosti funkcionisanja zdravstvenog sistema, izjavio je resorni ministar Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je danas posjetio Zavod za stomatologiju Srpske i Zavod za medicinu rada i sporta, gdje je razgovarao sa direktorima tih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske. 

Na sastanku Šeranića i direktora Zavod za stomatologiju Srpske Rankom Knežević bilo je riječi o prevenciji oralnog zdravlja djece i promotivno-preventivnim programima za najmlađe. 

Rukovodstvo Zavoda informisalo je Šeranića o radu ove jedinstvene specijalističke ustanove sekundarnog nivoa, koja pacijentima pruža specijalističke usluge iz svih oblasti stomatologije. 

U Zavodu se godišnje pregleda više od 24.000 pacijenata i pruži više od 80.000 usluga, od čega najveći broj usluga iz oblasti oralne hirurgije i ortopedije vilica, dodaje se u saopštenju. 

Zavod shodno ugovoru o isporuci medicinskih sredstava, osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske vrši i isporuku dentalnih medicinskih sredstava, čiji broj na godišnjem nivou iznosi 1.200 pomagala. 

Šeranić i direktor Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske Anka Šmitran Đurić razgovarali su o kapacitetima Zavoda, koji raspolaže kvalitetno opremljenom laboratorijom sa mogućnošću vršenja hematoloških i biohemijskih analiza i kabinetom za ultrazvuk sa kadrom osposobljenim za ovu oblast. 

Na sastanku je bilo riječi i o pružanju usluga preventivnih pregleda za mlade sportiste i potrebi budućeg preciznijeg definisanja ove oblasti u zakonskim i podzakonskim aktima, kao i međusektorske saradnje. 

Тагови: