Protesti ispred zgrade Vlade FBiH

Zatraženo procesuiranje odgovornih u Zavodu Pazarić

  • 22.11.2019. 15:49

Sa današnjeg protesta ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu zbog šokantnih informacija o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić zatražena je smjena odgovornih i njihovo krivično procesuiranje.

Saobraćaj u tom dijelu grada bio je blokiran, a građani su uputili molbu Delegaciji EU u BiH za održavanje sastanka radi pružanja podrške za poboljšanje uslova u Zavodu, prenose federalni mediji.

Јedan od zahtjeva građana odnosio se na traženje odgovornosti državnih, federalnih i kantonalnih institucija djelimično ili u potpunosti odgovornih za stanje u Zavodu radi ostvarivanja osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Građani, koji su i juče protestovali, najavili su da će održavati proteste svakog dana u podne do ispunjenja zahtjeva, te je novi protest najavljen za sutra u 12.00 časova ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici federalne Vlade smijenjeni su direktor, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić.

Protestna okupljanja uslijedila su nakon što je poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić prije dva dana na konferenciji za novinare
iznijela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок