MUP Republike Srpske

Zaštitite dom dok ste na odmoru

  • 27.06.2018. 19:44

Objavljivanje trenutne lokacije, popularno tagovanje na društvenim mrežama, za provalnike može biti pravo blago. Za građane gubitak. Iako je na mrežama stvar prestiža objavljivanje destinacija na koje putujete i odlazak na odmor iz MUP-a RS apeluju na stanovništvo da to ne čini. Lopovima je to idelan način da saznaju kada su kuće prazne i idealne za provalu, poručuju iz MUP-a.

"Prije putovanja neophodno je da građani više puta provjere da li je sve zatvoreno i zaključano, te da animiraju svoje komšije i rođake da češće obilaze njihove domove. Da provjeravaju da li je sve uredu, da spuštaju i dižu roletne, pale i gase svjetlo, te stvore utisak da tamo ipak neko boravi, kaže Danica Gnjatović, portparol MUP-a RS. 

Većina građana ne koristi posebnu zaštitu svojih domova tokom ljetnog odmora.

"Pa imam djecu, ostanu oni, veliki su, pa ne brinem oko toga." 
"Komšija je tu i on će čuvati, ništa bez dobrog komšije." 
"Koliko ja znam u mom gradu ne bi se usudio neko da mi provaljuje u kuću".... neki su od odgovora građana Srpske. 

Zabluda je da privatno obezbjeđenje doma predstavlja luksuz, tvrdi Zoran Popović, direktor agencije za zaštitu imovine i lica. Vjeruju da svako ko ima novca za more ima i za zaštitu svoje kuće u tom periodu.

"Najčešća usluga koju građani zahtjevaju i koju mi pružamo je usluga fizičko-tehničkog obezbjeđenja, što podrazumijeva stavljanje određenog objekta pod nadzor - u smislu tehničkog nadzora i protivprovalnih alarmnih sistema. Po registraciji bilo kakvih događaja ili neovlaštenog pokreta u objektu dolazi do aktiviranja alarmnog sistema," kaže Popović. 

Zamolite komšije da pripaze na vaš dom. Ne spuštajte roletne i ne unosite cvijeće sa balkona. A najbitnije, sačekajte sa objavljivanjem fotografija s ljetovanja, dok se ne završi.