Zaštita prava privatnosti i bezbjednosti djece u medijima

  • 15.11.2019. 17:57

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić ocijenila je da je medijska pismenost i razvijanje svijesti o važnosti medija u savremenom društvu važan preduslov zaštite prava privatnosti i bezbjednosti djece u medijima.

Na današnjem predstavljanju kampanje „Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj" u Banjoj Luci, ona je ukazala da je u vremenu brze i sveobuhvatne digitalizacije, u kome nove tehnologije nude ogromne mogućnosti u stvaranju, pristupanju i plasiranju informacija, izuzetno važno da učimo djecu da kritički razmišljaju, da prepoznaju štetne medijske sadržaje i da znaju kako da zaštite svoja prava.

„Da bismo u tome uspjeli, nužno je da se u ovu kampanju uključimo svi – od roditelja, učitelja i nastavnika do samih medija od kojih očekujemo veću društvenu odgovornost i kvalitetnije programe namijenjene i primjerene mladima", istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, kampanja „Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj" putem foruma i debata za učenike, školskih novina, upoznavanja rada lokalnih medija, izrade priručnika te brojnih drugih mjera, treba da ponudi učenicima određene smjernice, ali prije svega, da zaštiti njihova prava.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dijana Obradović pojasnila je da je poseban cilj ove kampanje probuditi spoznaju kod djece o značaju i ulozi medija u savremenom društvu, kao i odgovornost prema sadržaju na internetu i društvenim mrežama, kako kod kuće, tako i u školi.

„Želimo da djeca dobiju potrebna znanja o kreiranju informacija, odnosno da ih naučimo šta je sve medijski sadržaj. Fokus će biti na nastavnicima, učenicima, roditeljima i medijima koji će se uključiti da pruže priliku školama i novinarskim sekcijama i omoguće im praksu da vide kako se informacija pretvara u vijest i plasira", rekla je Obradovićeva.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Dragana Trninić rekla je da će se kampanja provoditi u naredne tri godine a da je cilj podizanje nivoa svijesti kod djece o značaju medija, načinu kreiranja medijskog sadržaja, korištenja medijskih informacija, tumačenja, analize i vrednovanja medijskih poruka.

„Svugdje u razvijenim zemaljama medijsko obrazovanje provodi se u okviru formalnog ili neformalnog obrazovnog sistema upravo zbog prevelikog broja informacija, zbog zasićenosti medijima djece, ali i odraslih. Djeca kao najranjivija grupa koja je na društvenim mrežama i koristi digitalne medije putem različitih platformi ne zna kako da koristi medije u edukativne svrhe", smatra Trninićeva.

Direktor Osnovne škole „Petar Kočić" Prijedor Gorana Bosančić navela  je da ova škola ima novinarsku sekciju gdje djeca uče kako se piše vijest i plasira i kako na pravilan način da konzumiraju vijesti sa raznih medija.

„Drago nam je što će kampanja biti provedena u školama putem radionica u koje će biti uključeni roditelji, nastavnici i učenici kojima su nužna znanja o novim tehnologijama i štetama koje nosi nepravilna upotreba medija", istakla je Bosančićeva.

Kampanju „Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj" pokrenulo je Ministarstvo saobraćaja i veza u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Republičkim pedagoškim zavodom i Radio-televizijom Republike Srpske.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.