Užasni uslovi na Vučjaku

Zalihe pri kraju, migranata sve više

  • 16.07.2019. 19:27

Nema dovoljno para a svaki dan dolazi sve više migranata. Ne znamo šta i kako dalje. Ovo poručuju aktivisti bihaćkog Crvenog krsta iz migrantskog kampa Vučjak. Na nekadašnjoj deponiji smeća nagurano je desetine šatora u kojima je oko 400 lica. Zaliha je sve manje, a i donacija kojima se obezbjeđuju hrana i osnovni higijenski uslovi. Kažu - mogu da izguraju još sedam dana, a i nije prvi put da se ovo dešava. 

"Proizvodimo 2018. godinu, Boriće, kada je pet mjeseci Crveni krst grada Bihaća opsluživao Boriće. Sada se dešava repriza. Dešava se Vučjak," kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Bihać.

Očajni su i migranti. Kažu da uslovi u Vučjaku nisu ni za životinje. Žale se i kažu da im je jedini cilj da odu prema Evropskoj uniji. Hrvati ih, pričaju, tuku ako ih uhvate, a onda nemaju druge nego nazad prema Bihaću. 

"Kažem im, dobro, ako ste me uhvatili, vratite me, ali ne, dođu njih petorica i tuku palicama, čizmama," kaže Navid Husein iz Pakistana.

"Ovdje smo kao životinje. Gladni smo, dobijemo malo hrane, doručak i ručak, večeru nemamo," rekao je Shehzad iz Pakistana.

Na sve to, bolesti se šire kampom. Stranci su došli da pomognu, a šokirali su se kad su vidjeli na šta sve liči. 

"Nema higijenskih uslova. Na zemlji su. Svaka povreda se upali, a Evropu nije briga. Zašto niko neće da dođe da ovo vidi?," pita se karin Tscharefe iz Crvenog krsta Austrije.

Dolazili su nadležni iz Sarajeva ali su im, kako kažu u Bihaću, posjete završavale obećanjima koja nikad nisu ispunjena. I dalje u Unsko-sanskom kantonu za sve što im se dešava sa migrantima krive vlast na novu zajedničkih institucija koja, poručuju, nije učinila ništa konkretno da im pomogne. Oni koji brinu o migrantima i kampu Vučjak poručuju da ni od sutrašnjeg sastanka u Briselu, delegacije BiH sa predstavnicima Evropske unije, ne očekuju ništa. Kažu, ni prvi ni posljednji sastanak, nakon koga su ostali kratkih rukava. 

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)