Radovan Višković

Zakonskim rješenjima mora biti zaštićena intelektualna svojina

  • 17.06.2019. 13:34

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da adekvatnim zakonskim rješenjima mora biti zaštićena intelektualna svojina, što je jedan od uslova za razvoj privrede i ekonomski napredak.

"Kada govorimo o intelektualnoj svojini prevashodno se misli na industrijsku svojinu, ali i na autorska prava. Ove oblasti moraju biti zaštićene zakonom, što je uslov za dalji napredak", rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon regionalne konferencije "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak". 

On je istakao da je Srbija od početka ove godine smanjila porez na prihod od autorskih prava, dodajući da je to dobar primjer koji bi trebalo da slijedi Vlada Srpske. 

"Tako ćemo ohrabriti ljude koji imaju autorska djela. Nažalost, na prostoru BiH nije poklanjana pažnja ovom pitanju, a nema razvoja ekonomije bez zaštite intelektualne svojine", dodao je Višković. 

On je podsjetio da je u Srpskoj 2010. godine formirana posebna jedinica za borbu protiv sajber kriminala, čiji rad je cijenjen i u međunarodnim okvirima. 

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je zaštita intelektualnog vlasništva značajna tema na putu ka EU i naglasila da je u Srbiji porez na prihod od autorskih prava smanjen na tri, umjesto 15 odsto, čime je jedna od konkuretnijih zemalja u Evropi. 

"Ovim podstičemo razvoj ekonomije zasnovane na znanju. Standarde koji se odnose na zaštitu intelektualne svojine Srbija poštuje zato što je ova oblast važna za razvoj zemlje. Svi koji želimo da se priključimo EU moramo poštovati propisane standarde", rekla je Brnabićeva. 

Prema njenim riječima, potrebno je da zemlje Balkana samostalno stvaraju intelektualnu svojinu, za šta je neophodno usvojiti set zakona o autorskim i srodnim pravima, o patentima, te o žigu. 

Cilj Regionalne konferencije "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak" bio je da ova tema bude dodatno aktuelizovana kako bi se pronašli novi načini zaštite autorskog i srodnih prava i na taj način pružila podrška nadležnim institucijama kroz debate donosilaca odluka, eksperata i druge zainteresovane javnosti. 

Konferencija je imala tri panela - "Medijski monopol na zapadnom Balkanu: Koja je uloga države", "Intelektualna svojina i telekomunikacije danas" i "Autorska prava i savremena piraterija". 

Konferenciji su prisustvovali ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, te predstavnici najvećih telekomunikacionih kompanija i stučne javnosti iz regiona. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок