Na vježbi 32 člana

Zajedničke vježbe Gorske službe spasavanja Srpske i Srbije

  • 27.10.2018. 19:22

Spasavanje, traženje i pomoć svakodnevni su posao heroja iz Gorskih službi spasavanja. Svoju požrtvovanost, humanost i umijeće pripadnici Gorske službe spasavanja Republike Srpske dokazali su više puta, a sada su im se pridružile i kolege iz Srbije. U nemirnim vodama Vrbasa zajedno se pripremaju za buduće izazove.

"Mi smo Gorska služba spasavanja i bavimo se spasavanjem na nepristupačnim terenima a voda nam nije prirodno okruženje. Ali kako je sve više klimatskih nepogoda i kako dolazi do sve više i više poplava na balkansnom regionu, nismo primorani ali to je bio logičan sled razvoja gdje ćemo mi početi da se bavimo i ovim domenom spasavanja." kaže Branislav Đurčin iz Gorske službe spasavanja Srbije.

Vježbe u kojima učestvuje 25 članova iz Srpske i 7 članova iz Srbije traju dva dana. Banjaluka je prvi put domaćin svojim komšijama, ali ovo nije prvi put da zajedno vježbaju. Iz Gorske službe spasavanja Republike Srpske kažu da barem jednom godišnje organizuju zajedničke vježbe u Srbiji.

"Osnovni cilj ovakvog vida treninga je saradnja Gorskih službi spasavanja, ali ne samo administrativno nego na operativnom nivou. Ono što je najbitnije, ovo su sve udruženja građanja i volonterska udruženja koja sarađuju na dobrovoljnoj osnovi i to su ljudi koji mogu da pruže pomoć i na jednoj i na drugoj strani.", izjavio je Miroslav Krnjajić, Gorska služba spasavanja Repblike Srpske. 

Osnovna znanja i vještine koje spasioci usavršavaju su siguran pristup davljeniku, izvlačenje na spasilački čamac, plivanje sa žrtvama na nosilima, ali i mnoga druga. Iz obje Gorske službe kažu da je nemirni Vrbas idealan za ovakve vrste vježbi a da su ih i vremenski uslovi poslužili na najbolji način.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)