Inspektorat Republike Srpske

Zabranjen uvoz: Jagode iz Grčke pune pesticida

  • 06.04.2019. 19:36

Fitosanitarni inspektori Republike Srpske zabranili su uvoz dvije pošiljke jagoda iz Grčke. Šest i po tona ovoga voća vraćeno je sa granice. Jagode su bile pune pesticida.

"U konkretnom slučaju mi smo ove proizvode ispitivali, odnosno pošiljke jagoda, na prisustvo preko 150 različitih vrsta ostataka pesticida i u oba slučaja utvrđen je povećan nivo pesticida za samo jednu aktivnu materiju", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Strpite se dok ne sazriju domaće jagode, kažu proizvođači. Nije im sezona u aprilu i nemojte kupovati uvozne, koje su nekad i veličine šake, istog oblika i boje. Mirišu kao jagode, ali ukusa skoro da i nemaju. 

"Uvijek je problem oko uvoza. Mi imamo problem oko uvoza i kada nemamo i kada imamo voća. Veliki je problem kada imamo voća, što nam obaraju cijenu, tako da naše počinje da propada. Naš stav je kao i uvijek da uzimamo domaće. Znači, kao bezbroj puta do sada, potvrđeno je da naš domaći proizvod ubjedljivo najzdraviji i najsigurniji, tako da nemamo drugu alternativu nego da kupujemo domaće", kaže Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Pijedor.

Za prva tri mjeseca ove godine u BiH uvezeno je oko 110 tona jagoda vrijednosti oko 244 hiljada maraka. Prošle godine to je bilo 212 tona vrijednih više od 438 hiljada maraka. Izvezeno je znatno manje - u 2018. je izvezeno 151 tona jagoda za koje je naplaćeno 420 hiljada maraka.
 

Тагови: