Od okupacije Broda prošlo 27 godina

Za zločine niko nije odgovarao

  • 03.03.2019. 19:25

Treći mart zauvijek je urezan u sjećanje mnogih Brođana. Napadom, i upadom pripadnika regularne hrvatske vojske u Brod, na današnji dan prije 27. godina, praktično je počeo rat u BiH. Mihajlo Sremac se prisjetio najtežih dana u kojima je ranjen. Kaže - jedva je izvukao  živu glavu. 

"Te noći su zaista okupacione snage ušle u Brod, zauzeli su grad i formirali su svoju vlast. Ja sam se te noći vratio kući teško ranjen," kaže Sremac. 

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Broda poginulo je 244 ljudi, a više od 500 boraca ostali su invalidi. Samo za vrijeme okupacije Broda, koja je trajala sedam mjeseci, stradalo je 88 brođana. 

Agresija na Srbe u Brodu počela je na današnji dan u poslijepodnevnim časovima, kada su hrvatski vojnici prešli granicu, odnosno rijeku Savu i zauzeli centar grada. Stanovništvu su zabranili izlazak iz domova, od kada za Srbe počinje pravi pakao. 

Dva mjeseca od okupacije i terora, preživjelo stanovništvo protjerano je sa svojih ognjišta. Ni za jedan zločin još uvijek niko nije odgovarao, naglašava Zoran Vidić, predsjednik Boračke organizacije Brod. 

"I evo, nakon 27 godina, nažalost ni jedan ratni zločin nije procesuiran za sva ova dešavanja, ne samo na području opštine Brod, već kompletnom dijelu Posavine. Mi u boračkoj organizaciji ipak se trudimo da dokazujemo istinu, da ovoj našoj omladini ostavimo neizbrisiv trag onoga šta se tačno izdešavalo te ratne 1992. godine," rekao je Vidić.

"Moja tuga je velika, velika s ovim roditeljima ovdje, prijateljima, našim sugrađanima koji su izgubili svoje najmilije, ne napadajući nekoga, nego braneći svoje ognjište," kaže Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod. 

Hrvatska okupacija Broda okončana je 7. oktobra 1992. godine oslobodilačkom akcijom Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao general Slavko Lisica. Nakon oslobađanja zatekli su srušene kuće, uništenu društvenu imovinu, nekoliko logora i masovne grobnice. 

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина