Mokri i klizavi kolovozi

Za volanom oprezno: Magla otežava vožnju

  • 05.12.2018. 08:24

Magla i ovog jutra otežava i usporava vožnju na putevima u kotlinama i uz riječne tokove, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju šire područje Banjaluke, Gradiške, Prijedora, Doboja, Istočnog Sarajeva i Foče.

Vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, dok su na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz. 

Iz AMS savjetuju maksimalno opreznu i sporiju vožnju, te napominju vozače da na put ne kreću bez zakonski obavezne zimske opreme. 

U toku je izgradnja privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. 

U primjeni je i nova uredba preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" o visini putarine na tom auto-putu, pa cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari /kod Doboja/ za putnička vozila iznosi sedam KM, a Banjaluka-Prnjavor četiri KM. 

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška do daljeg je "otvoreni" sistem naplate putarine, a zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja. 

U toku je sanacija kolovoza na dionici magistralnog puta Vrbaška-Gradiška, zbog čega se saobraćaj od 7.00 do 16.00 časova odvija jednom trakom naizmjenično, bez dužih zastoja. 

Završeni su radovi na izgradnji kanalizacije na dijelu magistralnog puta kroz grad Bijeljinu, ali se saobraćaj teretnih vozila i dalje odvija isključivo obilaznicom. 

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija. 

Zbog radova, režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na dionicama magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš. 

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Srpske Toplice u toku je izgradnja trase optičkog kabla, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz regulaciju semaforima na dijelu gdje se izvode radovi.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom. 

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini. 

Zbog sanacije klizišta izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Mitrovići-granica Republike Srpske /Prisika/. 

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića. 

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja i postavljena je privremena signalizacija. 

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase "M3" a zbog radova na sanaciji klizišta. 

Zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika "Drinatransa" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac. 

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpaka/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona. 

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone. 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 

I na području Federacije BiH kolovozi su pretežno mokri, a u višim planinskim područjima mjestimično ima poledice. 

Zbog sanacije tunela Vranduk dva i dva mosta izmijenjen je režim saobraćanja na dionici Zenica-Nemila. 

Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem Nemila-Zenica. 

U toku je sanacija mosta na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Radovi su u toku na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica, te na magistralnim putevima Mostar-Čapljina, Domanovići-Stolac, Mrkonjić Grad-Ključ, Teslić-Karuše, Donji Vakuf-Travnik, Banjaluka-Jajce i Olovo-Kladanj. 

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja. 

Zbog radova, na graničnom prelazu Slavonski Šamac /u Hrvatskoj/ vozi se uz privremenu regulaciju, suženim kolovozom. 

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић