Grad Banjaluka

Za sufinansiranje vantjelesne oplodnje 100 hiljada maraka

  • 13.01.2019. 19:30

Grad Banjaluka će za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u 2019. godini izdvojiti 15 odsto više novca nego lani. To znači da će 100 hiljada maraka iz budžeta grada biti usmjereno u ove svrhe. Oko 40 bračnih parova dobiće još jednu šansu za uspjeh, po 2 500 maraka, što iznosi pola troškova čitavog procesa. 

Iz Gradske uprave kažu da ne sumnjaju u to da će grad, ukoliko do toga dođe, naći sredstva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje svih zainteresovanih parova iz Banjaluke.

"Nama je praksa bila u proteklim godinama da u junu mjesecu raspisujemo javni poziv, koji traje 30 dana, i u tih 30 dana mogu se prijaviti svi parovi, odnosno žene koje ispunjavaju uslove, a uslovi su da imaju prebivalište na teritoriji Banjaluke od najmanje četiri godine, da su do sada iskoristili pravo na sve postupke na teret Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i da žene koje su nosioci ovog prava nisu starije od 42 godine na dan podnošenja zahtjeva prema Gradskoj upravi," kaže Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Grad sufinansira četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje, a prva tri Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Samo jedna klinika u čitavoj Republici sarađuje sa Fondom i obavlja proces. Procedura uključuje dijagnostiku, preglede i terapiju, a košta oko 5 500 maraka, kažu iz klinike. Doktorica Ćurić tvrdi da je 2018. godina bila i više nego uspješna. 

"Ono što znamo jeste da je otrpilike od 550 postupaka, koji su išli preko rješenja na Fond zdravstvenog osiguranja, da je negdje uspješnost postupaka oko 38 odsto. Mi imamo rezultate koji sada pokazuje da je 1 115 beba, po podacima do 1.12.  rođeno iz vantjelesnih oplodnji," rekla je Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva. 

Svake godine Fond zdravstvenog osiguranja odobri više od 400 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje, za šta godišnje izdvoji 2,5 miliona maraka. Od 2017. godine počeo je finansirati i uslugu čuvanja embriona na dvije godine, za šta su ranije osiguranici sami morali da izdvoje novac. 
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.