Ministarstvo uprave i lokalne samouprave

Za sufinansiranje projekata lokalnim zajednicama 62 hiljade KM

  • 14.06.2018. 16:01

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić potpisala je danas u Banjaluci sa načelnicima opština Jezero, Trnovo, Petrovo i Novo Goražde ugovore o sufinansiranju projekata lokalnih zajednica, u ukupnom iznosu od oko 62 hiljade KM.

Rešićeva je navela da je riječ o projektima koji su lokalnim zajednicama odobreni kod trećih lica koja nisu korisnici budžeta Srpske, a Vlada će snositi troškove učešća opština u tim projektima. 

"Danas smo potpisali prva četiri ugovora o finansiranju projekata lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, a odnose se na elektrifikaciju, adaptaciju školskih objekata, te izgradnju izletišta i na izgradnju sportskih terena", rekla je Rešićeva novinarima. 

Ona je rekla da je ideja o sufinansiranju projekata lokalnim zajednicama počela usvajanjem budžet za ovu godinu, kada je osim redovnog granta za izrazito nerazvijene opštine od dva miliona KM, u budžet dodato još 300 hiljada KM, za sufinansiranje projekata kod trećih lica. 

Rešićeva je dodala da je konkursom, na koji je stiglo devet projekata, predviđeno da se po projektu izdvoji do 30 hiljada KM, te da su uslove ispunila četiri projekta. 

"Konkurs je otvoren cijelu godinu i svaka izrazito nerazvijena lokalna zajednica koja ima odobren kredit kod trećeg lica, ima mogućnost da se prijavi u resorno ministarstvo i aplicira za ova sredstva", rekla je Rešićeva. 

Načelnik opštine Jezero Sanja Ružičić ocijenila je da finansijska podrška u izgradnji sportskih terena puno znači za ovu lokalnu zajednicu. 

"Uvijek smo nastojali da pokažemo da male opštine nisu ništa manje sposobne od većih da realizuju velike projekte, jer je problem uvijek bio finansijske prirode", rekla je Ružičićeva. 

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković naglasila je da je ovoj opštini dodijeljeno oko 27 hiljada KM, koje će biti utrošene za sufinansiranje projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a koji se tiče elektrifikacije 50 stambenih jedinica povratnika i raseljenih osoba koji se nalaze na teritoriji ove opštine. 

"Da bi ovaj projekat bio realizovan, potrebno je da izvršimo geodetska snimanja podloge, da trasiramo novi vod, uradimo reviziju ovog projekta, a to su sve troškovi koji padaju na teret opštine, a koje ćemo da riješimo ovim sredstvima Vlade Srpske", rekla je Petkovićeva. 

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović zahvalio je Vladi Srpske na podršci za razvoj ove opštine, koja se u kontinuitetu realizuje. 

"Sredstva ćemo iskoristiti kako bismo završili izletište, koje već uveliko privlači turiste", rekao je Gagović. 

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da će sredstva predviđena ugovorom biti iskorištena za poboljšanje uslova rada za dvije osnovne škole i Srednjoškolski centar Petrovo. 
 

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.