Grad Banjaluka

Za subvencije poljoprivrednicima oko 345 hiljada KM

  • 05.06.2018. 14:38

Subvencije poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta povećane su rebalansom budžeta grada Banjaluka, tako da im je za ove namjene na raspolaganju ukupno 345.800 KM.

Sredstva će biti podijeljena putem javnog poziva koji je raspisao banjalučki Centar za razvoj poljoprivrede i sela, a koji je otvoren u narednih mjesec dana. 

Konkurisati mogu sva pravna i fizička lica sa prebivalištem na ruralnom području Banjaluke, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji ispunjavaju određene uslove, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Za ove subvencije sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i biće iskorištena za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju. 

Iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela navode da su osnovni ciljevi dodjele ovih subvencija unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti putem osposobljavanja i uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna. 

Cilj je i popravka i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije. 

Maksimalna sredstva koja može ostvariti podnosilac zahtjeva utvrđuju se u visini od 60 odsto vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od šest hiljada KM po projektu. 

Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koje se može prijaviti iznosi pet hektara. 

Konkursne prijave za dodjelu sredstava neopodno je dostaviti do 4. jula Službi za planiranje i razvoj Centra ili putem pošte na adresu Jug Bogdana broj 4, Banjaluka. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.