Boris Pašalić

Za projekte mjera zaštite od poplava više od tri miliona maraka

  • 04.03.2019. 14:59

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić prisustvovao je početku radova na projektu mjera zaštite od poplava na području opštine Brod, čija je ukupna vrijednost 3,2 miliona maraka.

Pašalić je rekao da je riječ o važnom vodoprivrednom objektu na kojem će radovi trajati u narednih 14 mjeseci.

"Realizacija projekta sastoji se iz dvije komponente, od kojih je jedna u vezi sa uređenjem Savskog nasipa u dužini od osam kilometara, koji će biti saniran, uklonjene rampe koje su postavljene prema nebranjenom području, a biće izvršena dreneža i izgradnja servisnog puta u dužini od nekih pet kilometara", rekao je Pašalić novinarima.

On je pojasnio da se druga komponeta odnosi na uređenje obodne kanalske mreže na lokaciji gdje su danas ozvaničeni radovi, u dužini od 20 kilometara.

"Na ovom potezu neće se samo regulisati kanalska mreža, nego i pripadujući nasip, jedan dio parapetnog zida u Brodu. Veoma smo zadovoljni što počinje realizacija i ovo nije jedini projekat koji radimo", rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, u zadnjih sedam-osam godina obezbijeđeno je više od 200 miliona KM za izgradnju i rekonstrukciju vodoprivrednih objekata.

"Možemo reći da je u proteklih pet godina uloženo više nego u posljednjih 30 godina, a to se dešavalo i zbog toga što smo imali poplave 2010. i 2014. godine. Nastavićemo da izdvajamo sredstva za regulaciju objekata zaštite dobara i svega drugog", istakao je Pašalić.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić zahvalio je Ministarstvu i svima koji su zaslužni za realizaciju projekata na području ove lokalne zajednice.

"Konačno smo dočekali da počne saniranje i obnavljanje ukupnog vodoodbrambenog sistema. Zadovoljni smo ulaganjem Ministarstva u opštinu Brod - to su rekordni iznosi, radimo infrastrukturu u ruralnom području, tri putna pravca i još nekoliko projekata u poljoprivredi", naveo je Јovičić.

Početku radova prisustvovao je i direktor Јavne ustanove "Vode Srpske" Milan Kikić, koji je rekao da se realizacija ostvaruje u okviru projekta hitnih mjera odbrane od poplava.

"To je sanacija Savskog nasipa u dužini od osam kilometara i sanacija kanalske mreže u dužini od 20 kilometara", naveo je Kikić.

On je dodao da Vode Srpske u planu imaju da saniraju i rehabilituju ukupno oko 60 kilometara Savskog nasipa, te da je do sada urađeno 16 kilometara na području opština Kozarska Dubica, Gradiška i Brod.

Radovi, čiji je izvođač preduzeće Prijedorputevi, ozvaničeni su na lokaciji kod mosta preko obodnog kanala na magistralnom putu Brod-Derventa.