Premašena upisna kvota

Za nekoliko časova popunjene liste u gimnazijama,medicinskim i elektro školama

  • 12.06.2018. 16:29

Prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole, koji je počeo juče u Srpskoj, pokazao je da su među odlikašima i dalje najpopularnije gimnazija, medicinska i elektrotehnička škola, čije su liste za svega nekoliko časova negdje čak i premašile upisnu kvotu.

Svršeni osnovci koji imaju 60 i više bodova i danas imaju šansu da predaju dokumenta za željenu školu, a rezultati upisa očekuju se u četvrtak.

U strahu da ih neko ne preduhitri, brojni odlikaši juče su poranili i u redovima čekali da se otvore vrata banjalučkih škola, a jedna od njih je i Tijana Minić iz Bistrice koja je dokumenta predala u Medicinsku školu.

"Odlučila sam se za opšti smjer, a moja životna želja je da budem ljekar i nadam se da će se ispuniti", kazala je Minićeva.

Uzbuđenje nije krila ni Banjalučanka Slađana Lalović koja je odlučila da upiše računarsko-informatički smjer u Gimnaziji jer, kako kaže, u toj struci vidi budućnost.

"Jedan od glavnih razloga zbog čega sam odabrala ovaj smjer je to što kvalitetni informatičari danas lako dolaze do posla i dobro su plaćeni," kazala je Lalovićeva.

Direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević kaže da su za šest časova, koliko je prvog dana trajao upis, dokumenta predala 272 odlikaša, dok mjesta ima za 286 đaka.

"Koliko je ova škola popularna među đacima, govori i činjenica da u posljednjih nekoliko godina nismo imali drugi upisni rok. Sva mjesta su do sada popunjavana u prvom roku," kazala je Maleševićeva. Kao razlog je navela priliv stanovništva, ali i ugled ove škole iz koje, kako kaže, izlaze talentovani mladi ljudi koji školovanje nastavljaju samo na prestižnim fakultetima.

Prema riječima pomoćnika direktora Medicinske škole u Banjaluci Mirka Jovića, prvog dana upisa dokumenta je predalo 240 đaka, a toliko je i slobodnih mjesta.

"Samo do 11 časova dokumenta je predalo 180 budućih srednjoškolaca. Daleko najveće interesovanje vlada za opšti smjer, dok je nešto manje za farmaciju, stomatologe i laborante," kazao je Jović i dodao da su to zanimanja koja danas omogućuju zaposlenje.

Direktor Elektrotehničke škole Prijedor Dragoja Mijić ističe da je već prvog dana upisa premašena kvota.

"Stiglo je više od 100 prijava, dok mjesta ima za samo 96 đaka, koji će biti raspoređeni u četiri odjeljenja," kazao je Mijić i dodao da ove godine vlada znatno veće interesovanje u odnosu na lani.

Direktor Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju Mišo Pešić kaže da ih je u jutarnjim časovima pred vratima dočekao veliki broj budućih srednjoškolaca.

"Mjesta ima za 94 učenika, a prvog dana dokumenta je predalo 76 odlikaša, što je odlično," kazao je Pešić.

Odzivom su zadovoljni i u Ekonomskoj školi u Doboju, kao i u prnjavorskoj Gimnaziji.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje 18. juna i traje do 20. juna, podsjećajući da mjesta u prvom razredu srednjih škola ima za 11.083 đaka.

"U gimnazije je planiran upis 2.204 učenika ili 19,89 odsto, a u srednje stručne i tehničke škole 8.879 učenika ili 80,11 odsto. Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,42 odsto od ukupnog broja učenika planiranih za upis," saopšteno je iz ministarstva.

Julski rok
Učenici u Srpskoj moći će se upisati u prve razrede srednjih škola i u julskom roku, od 2. do 13. jula.

"Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred," saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.