Fond solidarnosti

Za liječenje u inostranstvu potreban prijedlog zdravstvene ustanove

13:13, 15.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu finansira liječenje i dijagnostiku djece u Republici Srpskoj do 18 godina ukoliko postoji prijedlog zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi i koja ima ugovor sa republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO).

"Zbog sve češćih apela roditelja za novčanu pomoć za liječenje djece u inostranstvu objavljenih u medijima, posebno u kontekstu, "da neka liječenja ne podliježu pravilima Fonda solidarnosti", podsjećamo da je Fond osnovan sa namjerom da finansira liječenje djece kada to nije moguće sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj niti izvan Srpske, a koje sa FZO imaju potpisan ugovor", saopšteno je danas iz Fond solidarnosti. 

Stručna komisija i Upravni odbor Fonda solidarnosti mogu da razmatraju zahtjeve koji imaju potpunu medicinsku dokumentaciju i što je najvažnije konzilijarni nalaz zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, a kojim se predlaže dalje liječenje u inostranstvu. 

"Osim toga, Fond solidarnosti razmatra i zahtjeve za finansiranje liječenja u inostranstvu i na prijedlog zdravstvene ustanove koja sa FZO nema potpisan ugovor ukoliko je ranije FZO odobravao liječenje u zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu", dodaje se u saopštenju. 

Procedura i način finansiranja liječenja djece u potpunosti su transparentni i svi podaci o tome koja je dokumentacija potrebna za odobravanje finansiranja liječenja u inostranstvu moguće je pronaći i na internet stranici FZO na posebnom linku o Fondu solidarnosti. 

Neophodan je i predračun troškova liječenja zdravstvene ustanove u koju se dijete upućuje, kao i predračun troškova smještaja za roditelja ili staratelja prevedeni na jedan od tri službena jezika u BiH, te ovjerena izjava roditelja da će u roku od 15 dana od završetka liječenja ili sprovedene dijagnostike dostaviti neophodnu medicinsku dokumentaciju. 

"Svjesni smo da samo transparentnim radom možemo zadobiti povjerenje javnosti, a definisanim pravilima i procedurama želimo da zaštitimo kako rad naše ustanove, tako i finansijska sredstva građana Republike Srpske koji izdvajaju novac za liječenje djece", dodaje se u saopštenju.