Istočno Sarajevo

Za godinu dana napravljena nova bolnica

  • 28.09.2018. 20:08

Ledina u krugu kasindolske bolnice bila je jedina nada da će se zdravstveni sistem vratiti građanima Sarajevsko-romanijske regije i da će austrougarsku bolnicu, uprkos političkim opstrukcijama, zamijeniti nova. I nakon postavljanja kamena temeljca, mnogi su sumnjali. Pojedini sumnjali, a zvaničnici i uvaženi gosti obilazili.   A, onda je na ovoj ledini iznikla jedna od najsavrenijih zdravstvenih ustanova u RS. 

Iznikla u rekordih godinu dana. Na opremanju bolnice uveliko se radi. Pacijenti će dobiti novi komfor u trokrevetnim i dvokrevetnim sobama, a svaka od njih imaće zasebno kupatilo. Ono što je najbitnije je da će na svim odjeljenjima biti na raspolaganju najsavremeniji aparati koji su posljednji glas medicine.

“Pored ovog komfora za pacijente, mi u opremanju ove bolnice dobijamo oko 10 miliona maraka nove medicinske opreme. Ta nova medicinska oprema podrazumjeva zanavljanje svih aparata sa najnovijom serijom aparata, počevši od ultrzvučnih, EKG-a, drugih aparata, kompletne labaratorije i svih drugih stvari koji su potrebni za jednu bolnicu,” rekao je Goran Todorović, direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu.

Sva odjeljenja nalaziće se pod jednim krovom, što do sada nije bio slučaj. Vojna nosila koja se u bolnici još upotrebljavaju, uskoro će otići u zaborav. Interno odjeljenje koje se, trenutno, nalazi u najkritičnijem stanju, uskoro će  moći da se pohvali sa evropskim uslovima.

"Novo odjeljenje će značiti mnogo u smislu brze, savremene i precizne dijagnostike, a to znači izbor najboljeg i najoptimalnijeg terapijskog modela, od primjerenog prostora i smještaja bolesnika, zatim, očekujemo pravovremenu dijagnostiku, znači dijagnostiku svih oboljenja i samim tim najbolji i najmoderniji terapijski model liječenja,“ kaže Snježana Kešelj, načelnik internog odjeljenja u Bolnici Istočno Sarajevo.

Zdravstveni kompleks od oko 15 hiljada kvadratnih metara raspolaže sa 210 bolesničkih kreveta. Novo zdravstveno zdanje biće motiv i ljekarima i medicinskom osoblju za stalnim napredovanjem. Sve to kako bi bolnica, koja već ima bogatu istoriju, sa pravom vratila vjeru u zdravstveni sistem u novoj bolnici koja će ponijeti naziv “Srbija“.

Svečanom otvaranju bolnice prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Mlorad Dodik.  

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм