Za energetsko utopljavanje dvije škole oko 1,7 miliona KM

  • 18.09.2020. 19:32

Topliji prostor, nova stolarija, fasada, krov i unutrašnje instalacije. Sve to dolazi sa programom energetske efikasnosti na kojem se trenutno radi u dvije banjalučke osnovne škole – Branko Ćopić i Jovan Jovanović Zmaj. 

Sve će koštati oko 1,7 miliona maraka, a donatorska sredstva obezbijedilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. 

"U ovu školu Ministarstvo iz grant sredstava koje je obezbijedilo od JSF fonda iz Južne Koreje, to su bespovratna sredstva koje je Ministarstvo, moji saradnici i ja smo uspjeli nakon dvije godine da dobijemo ta sredstva. Udružili smo sredstva kredita Svjetske banke koji je produžen zahvaljujući premijeru i Ministrici finansija. Ovaj preostali dio koji trebamo završiti u ovoj školi iznosi 720.000 KM. Kada je u pitanju škola Zmaj jova Jovanović, ta investicija je oko milion KM", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstva, ekologije.

U protekle četiri godine grad je uz pomoć predsjednice Srpske i Vlade uložio više od 7 i po miliona maraka u obnovu i rekonstrukciju OŠ. Ovo je bio jedan od najvećih zahvata  kada je riječ o osnovnim i srednjim školama, poručuje prvi čovjek Banjaluke.

"Imamo dograđenu OŠ Branko Radičević na Starčevici i sada se gradi sportska dvorana. Imamo potpuno rekonstruisane i uređene škole Dositej Obradović, Aleksa Šantić, Desanka Maksimović, Jovan Cvijić, evo sada Zmaj Jova Jovanović, Branko Ćopić, Vuk Karadžić pa onda niz područnih škola koje smo radili zajedničkim naporom svih ovih godina", rekao je Igor Radojičić.

Utopljavanje objekta ove škole višestruko je značajno, poručuje direktor OŠ Branko Ćopić. Učenici će, kaže, imati bolje uslove za rad, doprinijeće uštedi energije. 

"Osim toga zgrada će dobiti novi mnogo atraktivniji izgled što će svakako doprinijeti i ljepšem uređenju našeg školskog dvorišta, ali i ljepšem izgledu ovog banjalučkog naselja", kaže Branislava Pejašinović, direktor OŠ "Branko Ćopić".

U program energetske efikasnosti objekata uključen je i Fond za zaštitu životne sredine. Ovo je jedan u nizu zajedničkih projekata sa gradom Banjaluka, poručeno je iz Fonda. 

"Zajednički radimo i radićemo projektnu dokumentaciju kako bismo u narednoj godini bili u prilici da provedemo mjere energetske efikasnosti i na još nekim javnim objektima u gradu Banjaluka", rekao je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo za prostorno uređenje je obezbijedilo i 10 miliona evra grant sredstava od Njemačke Vlade . Prioritet je energetska obnova objekata širom Srpske iz oblasti zdravstva. 

"Ovi projekti koje sad implementiramo, za koje smo prvenstveno, bez ovih grant sredstava koje ministarstvo 2,5 godine radeći obezbijedilo, ne bismo mogli  opremiti ni jednu energetski školu. Ti donatori isključivo traže da to budu objekti iz oblasti obrazovanja i zdravstva. Ovi objekti bespovratna sredstva koje nam dodjeljuje Njemačka Vlada, oni primat stavljaju na zdravstvene ustanove, upravo zbog situacije sa kovidom da opremimo bolnice, domove zdravlja", rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstva, ekologija.

Ove godine je za energetsko opremanje objekata na području Banjaluke izdvojeno 3,7 miliona KM. Golićeva je zahvalila i predsjednici Srpske na podršci u programu obnove vrtića. Uskoro će početi energetsko utopljavanje dva vrtića "Neven" i "Naša djeca" i ta investicija iznosi više od 970.000 KM.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.