Trebinje

Za dva mjeseca sa granice vraćeno 320 migranata

  • 01.03.2019. 11:18

Od početka godine pripadnici Granične policije BiH jedinice u Trebinju sa granice su vratili više od 320 ilegalnih migranata, dok su Službi za poslove sa strancima predali šest lica, rekao je Srni inspektor za graničnu kontrolu i poslove nadzora granice Novica Ružić.

Ružić je istakao da je u januaru sa granice vraćeno 70 lica, dok je nadležnoj Službi za poslove sa strancima predato dvoje. 

"Kako je u februaru počelo lijepo vrijeme, tako se broj ilegalnih migranata povećao. Tokom februara sa granice vraćeno je oko 250 migranata, dok je u nadležnost Službe za poslove sa strancima predato četvoro Albanaca", rekao je Ružić. 

On je istakao da ilegalni migranti najčešće dolaze iz Libije, Sirije, Pakistana, Iraka i Alžira, a granicu BiH pokušavaju da pređu u pograničnom području Trebinja, Bileće i Gacka. 

Prema njegovim riječima, pripadnici Granične policije BiH jedinice u Trebinju kontrolišu granično područje od oko 210 kilometara, zbog čega im nedostaje 30 odsto ljudstva, ali i oprema. 

"Neophodno nam je dodatno ljudstvo i oprema, jer su postojeći kapaciteti iskorišteni do maksimuma. Mi smo već godinu i po dana pod pritiskom ilegalnih migranata", rekao je Ružić. 

On je istakao da je u posljednje vrijeme primjetno da su među migrantima najčešće muškarci od 18 do 35 godina, a da je sve manji broj žena, dok se porodice rijetko sreću. 

"Tokom 2018., namjeru za azil pripadnicima granične službe izrazilo je 195 lica, dok je tokom dva mjeseca ove godine tu namjeru izrazilo sedam lica", naveo je Ružić.

Тагови: