Za devet lokalnih zajednica u Srpskoj 690.000 KM bespovratnih sredstava

  • 03.08.2020. 19:49

Više od pola ukupnog iznosa, za projekat Integrisane vodovodne strukture, Gradišci će dati IRB. Konkretno, grad dobija 100 hiljada maraka, a iz vlastitog budžeta obezbjeđuje 80 hiljada. 

Projekat je jako važan i ova podrška mnogo znači, kaže gradonačelnik. 

"Kroz ovaj projekat ćemo uspjeti da obezbjedimo vodosnabdijevanje sa socijalno osjetljive kategorije, ranjive kategorije na prostoru grada Gradiške. Obezbijedićemo negdje 590 novih priključaka, a s druge strane ćemo poboljšati hidrauličke uslove za 1934 potrošača koji spadaju u socijalno osjetljive kategorije našeg društva", kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Oko 87 hiljada maraka za sanaciju i adaptaciju doma zdravlja dobila je opština Foča. Zgrada Doma zdravlja stara je 117 godina, te je obnova bolnice od ključnog značaja.

"Uz zamjenu krova, stolarije i fasade adaptiraće se i jedna sala za grupni rad sa pacijentima, jer se planira osnivanje škole za trudnice, rad sa pacijentima sa malignim oboljenjima, dijabetičarima i ostalim hroničnim nezaraznim bolestima", kaže Mirjana Davidović, načelnik Odjeljenja za finansije opštine Foča.

Osam lokalnih zajednica i jedno javno preduzeće potpisalo je ugovore sa Investiciono-razvojnom bankom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj. Najbolji projekti poboljšaće kvalitet javnih usluga u lokalnim zajednicama, a sredstva su obezbijeđena u saradnji institucija Srpske, Ambasade Švajcarske u BiH, UNDP-a i IRB-a.

"U pitanju su Opština Rogatica, Han Pijesak, Foča, grad Bijeljina, Gradiška, opština Srbac, Novi Grad, Grad Prijedor i JP iz Mrkonjić Grada. Dosada je u okviru svih javnih poziva realizovano je projekata širom RS preko sedam miliona KM", kaže Dražen Vrhovac, direktor IRB-a.

Iz Investiciono-razvojne banke najavili su novi, sedmi javni poziv u okviru Finansijskog mehanizma, koji će biti objavljen sedmog avgusta. Poziv će biti otvoren 30 dana, a dodjeljivanje sredstava se očekuje početkom oktobra.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.