Za deficitarna zanimanja obezbijeđene stipendije

  • 11.06.2021. 08:05

Upis u srednje škole u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 14. juna, a osim novih zanimanja koja su prosperitetna u oblasti novih tehnologija, učenici mogu da se odluče i za deficitarna zanimanja za koja su i ove godine obezbijeđene stipendije, rekla je Srni ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je izrazila nadu da će učenici, shodno uspjehu u osnovnoj školi, upisati željeno zanimanje prema talentima i afinitetima koje imaju, ali i da će birati na osnovu saznanja o profilima koji su potrebni na tržištu rada.

- Listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole u 22 jedinice lokalne samouprave, a planirano je ukupno 756 učenika. Za njih će biti obezbijeđene mjesečne stipendije od 100 KM i prevoz na mjesečnom nivou za vrijeme trajanja nastavne godine - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da ova zanimanja Ministarstvu delegiraju lokalne zajednice, Privredna komora, Unija udruženja poslodavaca Srpske, Zanatsko-preduzetnička komora, s ciljem da se obrazovanje prilagodi potrebama tržišta rada u segmentu stručnih škola.

- Podsticaji su motivacija za učenike da upišu deficitarna zanimanja koja ne treba posmatrati i identifikovati kao zanate, jer to mogu biti i četvorogodišnje škole za koje manjka interesovanja učenika, ali je potreba za njima na tržištu rada - istakla je Trivićeva.

Na listi deficitarnih zanimanja su monter suve gradnje, moler i fasader u Građevinskoj školi Banjaluka, agroprerađivač u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, zatim operater savremenim tehnologijama u banjalučkoj Tehničkoj školi, te tehničar modelar obuće i dizajner modni tehničar u Politehničkoj školi Banjaluka.

Deficitarna zanimanja su i tehničar modelar obuće u Mašinskoj školi Mrkonjić Grad, bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Petar Kočić" Šipovo i u Tehničkoj školi Gradiška, dizajner modni tehničar u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi Gradiška.

Na listi deficitarnih zanimanja su i alatničar i bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović" Novi Grad, električar-elektroinstalater u Elektrotehničkoj školi Prijedor, te mesar u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor i kuvar u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor.

U Centru srednjih škola "Petar Kočić" Srbac deficitarno zanimanje je bravar-zavarivač, a u Centru srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor i u Srednjoj školi "Nikola Tesla" Teslić to su bravar-zavarivač i obrađivač metala rezanjem, u Srednjoškolskom centru "Јovan Dučić" Teslić poslastičar.

Deficitarna zanimanja su i električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centar "Mihajlo Pupin" Derventa, instalater i obrađivač metala rezanjem u Tehničkoj školi Doboj, te rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova i vozač motornih vozila u Saobraćajnoj i elektro školi Doboj.

Na listi deficitarnih zanimanja su i pekar i poslastičar u Ugostiteljskoj i trgovinskoj školi Doboj, auto-mehaničar u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" Vukosavlje, agroproizvođač u Srednjoškolskom centru "Јovan Cvijić" Modriča i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina, zatim obrađivač metala rezanjem u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" Bijeljina.

Osim toga, na listi deficitarnih zanimanja su i tesar i kamenorezac-keramičar u Srednjoj stručnoj školi Јanja, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova u Tehničkom školskom centru Zvornik, bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Milorad Vlačić" Vlasenica.

Deficitarna zanimanja su i električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centru "Milutin Milanković" Milići, konobar i kuvar u Srednjoškolskom centru Pale, auto-električar i auto-mehaničar u Srednjoj školi "28. juni" Istočno Novo Sarajevo, električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centru "27. januar" Rogatica, te kuvar i agroproizvođač u Centru srednjih škola Trebinje i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulika, te električar-elektroinstalater u Tehničkoj školi Trebinje.

Nova zanimanja koja će srednjoškolci moći da upišu su operater savremenim tehnologijama u banjalučkoj Tehničkoj školi, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike u tehničkčim školama Banjaluka i Trebinje, tehničar multimedija u Politehničkoj školi Banjaluka i Srednjoškolskom centru Kostajnica.

U Građevinskoj školi u Banjaluci nova zanimanja su fasader i monter suve gradnje, koje je novina i u Centru "Zaštiti me", zatim agrotehničar u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor, Centru srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor, u Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, te u Srednjoškolskom centru "Јovan Cvijić" Modriča.

Agroproizvođač je novo zanimanje u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, Centru srednjih škola Trebinje, Srednjoškolskom centru "Јovan Cvijić" Modriča, kao i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina.

Carinski tehničar novo je zanimanje u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor, Centru srednjih škola "Petar Kočić" Srbac, Centru srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor, Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, te u srednjoškolskim centrima "Nikola Tesla" Šamac, "Petar Kočić" Zvornik, "Istočna Ilidža" u Istočnoj Ilidži, "27. januar" Rogatica, "Ivo Andrić Višegrad" i "Golub Kureš" Bileća.

Тагови: