Unsko-sanski kanton 

Za 18 dana stiglo više od tri hiljade migranata 

15:37, 19.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Na područje Unsko-sanskog kantona za 18 aprilskih dana talgo vozom je stiglo više od tri hiljade migranata, rekao je ministar unutrašnjih poslova ovog kantona Nermin Kljajić.

"Gotovo svaku noć vozom dolazi između 115 i 150 migranata. Na osnovu prikupljenih svih podataka, na području ovog kantona trenutno boravi oko šesti hiljada ilegalnih migranata, a kapacitet četiri prihvatna centra je 3.200 mjesta i onda je jasno kakva je situacija", istakao je Kljajić nakon sjednice Operativne grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. 

On je rekao da je zbog toga donesena odluka da se predaju krivične prijave protiv svih prevoznika koji svojim postupcima narušavaju sigurnosnu situaciju u ovom kantonu, prenose federalni mediji. 

Kljajić je ponovo apelovao na građane da ne prevoze i ne iznajmljuju stambene objekte migrantima, jer su maksimalno pooštrene kontrole i sankcije, a ovakvi postupci će biti tretirani kao učešće u trgovini. 

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK-a zatražila je vanrednu sjednicu svih aktera nadležnih za situaciju s migrantima i izbjeglicama u BiH, na kojoj bi bila određena lokacija za izmještanje migranata iz prihvatnih centara "Bira" i "Mirala" u nenaseljeno područje. 

Premijer USK-a Mustafa Ružnić rekao da su na sastanak u utorak, 23. aprila, pozvani predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, svih međunarodnih organizacija, lokalnih zajednica i ove operativne grupe. 

"Nadamo se da ovaj naš poziv neće biti ignorisan, jer nećemo odustati od izmještanja lica iz ovih prihvatnih centara u nenaseljeno područje", rekao je Ružnić. 

On je naveo da će Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK putem sanitarne inspekcije pregledati centre "Bira" i "Miral", kako bi bilo utvrđeno da li postoje i minimalni zakonski uslovi za njihov rad.