27 godina od pokolja

"Vukašin je imao 90 godina kad su ga ubili": Godišnjica zločina u Bukvicama

  • 25.05.2019. 19:32

Stravičnog zločina prisjećaju se u Bukvicama nadomak Goražda. U tom selu, na današnji dan, prije 27 godina, muslimanske snage redom su ubijale.

Tada je stradalo i osam članova porodice Vukašinović. Nekako je uspio da se spas Perko Vukašinović koji je, za života, jedini svjedočio o strahotama koje su se dogodile u Bukvicama. Za života nije dočekao da se sudi onima koji su mu ubili suprugu i najbliže srodnike. 

"Saznanja imam od pokojnog oca što je ispričao kao jedini preživjeli svjedok koji ovuda dole pobjegao, ispred njega ubijena je moja majka, baba, jedna strina, vidio je sve to, majka je ušla u kuću, a onda su dotrčali na vrata, ubili je na pragu. Zapisi postoje, svjedoci postoje, a da li će ikada iko odgovarati...", kaže Velimir Vukašinović.

I Velimirove rođake isto pričaju. U porodičnoj kući ubijeni su im roditelji. Kažu, postoje svjedoci i zna se ko su ubice ali nema pravde. Ljudi su redom ubijani. 

"Vukašin je imao 90 godina kad su ga ubili, a majka je 68", kaže Gospava Nikolić.

"Davali smo izjave toliko puta, čak smo imali i imena ko je to uradio, ali nikad ništa od toga nema", kaže Lenka Stanišić.

Vukašinovići svake godine obiđu imanje koje je danas zgarište. Prošle godine podignuta je spomen ploča.

"Tako da ćemo i ubuduće nastojati da obilježavamo masovna i druga stradanja srpskog naroda da se to nikada ne zaboravi, da se zna da su u tim Bukvicama nekad neko živio, da su ti Vukašinovići živjeli i da je nekad neko došao i da nikada niko nije odgovarao i pitanje je hoće li odgovarati", kaže Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Šestoro, od osmoro ubijenih Vukašinovića je sahranjeno. Za posmrtnim ostacima još dva člana porodice još se traga. 

Potomci ubijenih Vukašinovića i dalje čekaju pravdu. U Tužilaštvu BiH još uvijek nije  formiran predmet za zločin u Bukvicama.

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина