Održano predavanje

Vršnjačko nasilje predstavlja veliki društveni problem

  • 02.11.2018. 19:48

Vršnjačko nasilje predstavlja veliki društveni problem o kojem se ne treba ćutati i koji treba iskorijeniti. To su uz pomoć predavanja službenika Policijske uprave Banjaluka naučili i mališani iz Osnovne škole “Ivo Andrić”.

Učenici Vasilije i Dunja kažu kažu da od prije znaju da ne treba nikoga vrijeđati ni na kakav način, ali sada bolje razumiju zbog čega.  

"Ja sam naučila kako ne trebamo vršiti nasilje nad drugim ljudima, pogotovo nad našim vršnjacima, zato što ćemo im dosta poteškoća u toku odrastanja stvoriti. Npr možda postanu stidljivi, počnu smatrati da su svi ljudi takvi pa onda dolazi do toga da oni više ne mogu da budu toliko društveni", kaže Dunja.

"Najčešće nasilje jeste putem interneta ili što je najgore danas ako neko nije obukao nešto što se nekome sviđa, zbog nacionalnosti. Tako zbog neke gluposti u suštini, nisu stvari neke da se djeca dijele po učenju, nego kako se ko obukao, šta je rekao i kako izgleda", rekao je Vasilije. 

Rijetko se dešava da učenik sam dođe i kaže da je žrtva bilo kojeg oblika nasilja, zbog toga roditelji i nastavnici moraju obratiti pažnju na ponašanje djece koje uvijek upućuje na problem, samo ako se pažljivo gleda, kaže pedagog Saška Jovović.

"U našoj školi smatramo da je to sada nekako alarmantna situacija pogotovo kada su niži razredi u pitanju. Viši razredi su već podložni nekom drugom uticaju, okrenuti su ocjenama za razliku od nižih razreda, konkretno četvrti, peti i šesti razredi, jer nisu još uvijek u onoj trci za uspjehom zbog upisa u srednju školu, pa je to nešto rjeđi slučaj u nižim razredima", kaže Jolović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kampanju “Spriječimo vršnjačko nasilje” sprovodi na teriotorije cijele republike. Policijski službenici se trude da mališanima sa nekog drugog, njima razumljivog  aspekta prikažu problem i otvore oči. Uostalom, kažu da žele podići i svijest javnosti.

"Cilj ovih predavanja jeste ostvarivanje saradnje i podizanje saradnje sa prosvjetnim radnicima, roditeljima i učiteljima, odnosno roditeljima i učenicima na jedan viši nivo, sve u cilju sprječavanja, suzbijanja i otkrivanja vršnjačkog nasilja", kaže Žarko Cvijić, pomoćnik komandira PS Banjaluka. 

"Da se skrene koje su to vrste nasilja, da se radi o fizičkom, psihičkom i seksualnom, na koji način da detektujemo dijete koje ima problem sa asocijalnim ponašanjem i po potrebi uključimo i organ socijalnog staranja, takođe", rekla je Marija Markanović, portparol PU Banjaluka.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u prvih 9 mjeseci ove godine evidentirano je 5 slučajeva vršnjačkog nasilja, od kojih su 4 slučaja fizičkog i jedan slučaj seksualnog nasilja. To je za dva slučaja više u odnosu na isti period lani.