Poruka sa “Foruma o ćirilici”

Vratiti ćirilići dostojanstveno mjesto

  • 20.03.2019. 19:45

Izgubiti ćirilicu, znači izgubiti kulturni identifikacioni simbol srpskog naroda. Ona ga čini onim što jeste, pa je kao takvu neophodno očuvati, jasna je poruka sa današnjeg “Foruma o ćirilici”. 

U Društvu članova Matice srpske u Republici Srpskoj kažu, akcenat je stavljen na jezički patriotizam. Tvrde da ljudi treba da vole svoj jezik i svoje pismo. S ovim su saglasni i u Matici Srpske iz Novog Sada. Kažu, ćirilici treba da se vrati dostojanstveno mjesto u javnom prostoru.

“Pisati svoje ime i prezime na svom najljepšem pismu, ne stiditi se svog zavičaja, mjesta, jezika, naroda, svoje plemenite istorije, patriotizam kao najviše osjećanje koje čovjek ima. Za taj jezički patriotizam moramo se izboriti razgovorom s ljudima, da zavole jezik i tako se ponašaju", kaže Drago Branković, predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

“Ćirilici treba da vratimo dostojananstveno mjesto u našem, prije svega, javnom prostoru. Postoji mnogo načina kako to može da se uradi. Ja se iskreno nadam da ćemo krenuti korak po korak, pa da takve odluke i takve predloge najzad i sprovodimo", ističe Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske. 

Ćirilica treba da se unese u sve pore društva, tvrdi ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. Kaže, neophodno je da se ona popularizuje u javnoj upotrebi. Ovako misli i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Kako kaže, ćirilici treba da se vrati život. Svi natpisi u javnim institucijama treba da budu ispisani ovim pismom, tvrdi Višković.

“Forum o ćirilici će nam pokazati stručna i znanja i doprinose svih učesnika koji će dati određene smjernice na koji način treba da kreiramo kulturne politike u smislu zaštite ćirilice kao pisma, nacionalnog identiteta, kulturnog nasljeđa", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Očuvati ćirilicu znači da čuvamo identitet srpskog naroda na ovim prostorima i mislim da nemamo preču neku obavezu da radimo, nego da sačuvamo naš identitet, da sačuvamo naš ponos", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade  Republike Srpske.

Da ćirilicu treba omiliti, a ne nametnuti, tvrde i iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Kažu, ćirilica je kulturna tekovina po kojoj se Srbi identifikuju, po čemu ih drugi prepoznaju.

Тагови: