Sedam godina čekali pravdu

Vraćanje novca za ekskurziju na koju đaci nikada nisu otišli

  • 09.07.2019. 09:06

Roditeljima bivših 27 đaka kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava”, koji su prije sedam godina uplatili novac za ekskurziju na koju njihova djeca nikada nisu otišla, danas i sutra biće isplaćeno oko 20.000 maraka.

Škola je, na osnovu šest pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda, bila dužna da za propalu ekskurziju roditeljima učenika iz pet odjeljenja centralne škole i jednog u Vrbanjcima isplati oko 78.000 KM osnovnog duga i kamata, kao i sudske troškove, koji iznose oko 19.000 maraka.

Roditeljima jednog odjeljenja u junu prošle godine isplaćeno je 15.375 KM, a novac još čekaju roditelji učenika iz tri odjeljenja centralne škole. Advokat koji je zastupao roditelje Tihomir Tepić, čije je dijete takođe oštećeno u ovom slučaju, potvrdio je juče za “Glas Srpske” da je u petak na prelazni račun odjeljenja uplaćen novac iz republičkog trezora.

Pojasnio je da je iz trezora uplaćeno 19.000 maraka glavnog duga i kamata po jednoj tužbi za 25 roditelja jednog odjeljenja iz centralne škole i 760 KM za dva roditelja tadašnjih učenika područnog odjeljenja u Vrbanjcima.

"Svaki roditelj dobija 380 maraka osnovnog duga i isti iznos kamata. Sve ovo predugo traje, novac je odavno trebalo da dobijemo, ali šta je tu je, važno je da se pomjerimo s mjesta. Očekujem da i novac po preostalim presudama bude isplaćen do kraja godine ", istakao je Tepić.

Roditelj bivšeg učenika kotorvaroške OŠ “Sveti Sava” Nemanje Pejakovića, Goran Pejaković istakao je za “Glas Srpske” da je ovim potvrđeno da je pravda zaista spora, ali ipak dostižna.

"U ime svih roditelja zahvaljujem našem advokatu Tepiću, koji je u vrijeme kada su naša djeca oštećena smogao snage da se bori i izbori za pravdu. Nije bilo lako ni njemu ni nama, ali uspjeli smo",rekao je Pejaković.

Roditelji stotinak osnovaca uplatili su 2012. po 380 maraka za ekskurziju u Budvi, za koju je škola angažovala Turističku agenciju “Big nec” iz Banjaluke. Međutim, agencija nije uplatila aranžmane, iako je od škole uzela novac koji su prikupili od roditelja, zbog čega je ekskurzija otkazana veče prije planiranog polaska. Roditeljima novac nije vraćen, zbog čega su tužili školu i agenciju “Big nec”.

Ukradeni snovi

Uprkos novcu koji im je vraćen, Goran Pejaković kaže da ukradeni snovi i uspomene sa maturske ekskurzije nemaju cijenu.

"Moj sin i njegovi drugari nastavili su školovanje, nižu uspjehe, ali im ništa ne može nadoknaditi to što su uskraćeni za ekskurziju",rekao je Pejaković.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?