"Stazama egzodusa"

Vozuća - zločin bez kazne

  • 10.09.2019. 16:08

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je Srni da su pripadnici takozvane Armije BiH u proteklom ratu, protjerivanjem više od 40.000 Srba, počinili etničko čišćenje Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena zbog čega sjećanje na taj događaj mora biti sačuvano radi opomene budućim naraštajima, a počinioci i naredbodavci procesuirani i kažnjeni.

Blagojević je pozvao nadležne institucije da odgovore gdje su 64 živa zarobljena Srbina iz Vozuće koje je 1995. godine privela Druga četa Petog bataljona 328. brigade kojom je komandovao Fuad Zilkić, potčinjen komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu.

Među zarobljenim su, između ostalih, bili Milenko Stanić, Milovan Savić, Milija Jovanović, Slobodanka Jović, Milorad, Duško i Miloš Pejić, Miloš Jović, Ranko Đurić, Čedo Savić, Savo Todorović i njegov sin Živinko.

On je, nakon što su učesnici marša "Stazama egzodusa" došli u naselje Stog kod Vozuće, podsjetio na ratna dešavanja u Vozući, te stradanje i progon Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića.

"Stradanje Srba mora biti uvršteno u kalendar datuma od republičkog značaja za Srpsku", rekao je Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade.

Blagojević je naveo da su 10. septembra 1995. godine u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" i "Farz", a po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

U ofanzivi je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred "El mudžahedin", potpomognuti NATO avijacijom i snagama za brze intervencije. Ubijeno je 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Blagojević kaže da je nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u Vozući počinjen zločin bez kazne za izvršioce i naredbodavce koji su se isticali po monstruoznosti.

"Zarobljenicima su odsijecane glave koje su drugi morali cjelivati, kidani su im udovi, mučeni su strujom", naveo je Blagojević, ističući da su zločini dokumentovani.

Podsjetivši da je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim, te da se protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina vodi postupak, Blagojević ocjenjuje da je to mali napredak u procesuiranju stravičnih zločina počinjenih nad srpskim življem.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)