Stanje na putevima

Vozači oprez, poledica na putevima

08:34, 16.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) saobraća se po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a zbog niske temperature poledica je moguća u nižim predjelima, odnosno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima, kao i u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

Na putevima koji prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona, naročito na dionicama magistralnih puteva Rogolji-Mliništa i Karanovac-Ugar, kao i na dionicama regionalnih puteva Mrkonjić Grad-Crna Rijeka i Jezero-Novo Selo, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. 

Iz AMS savjetuju vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu, te da je obavezno posjedovanje zimske opreme. 

Zbog rekonstrukcije rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene", dolazi do izmjene saobraćaja na magistralnom putu Dobro Polje-Miljevina od 7.30 do 17.00 časova. 

Usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene zbog sanacije klizišta. 

Zbog klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić. 

Na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i na dionici Čelinac-Kotor Varoš izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova. 

Zbog sanacije klizišta izmijenjen je saobraćaj na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka. 

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se na magistralnom putu dionica Prijedorska petlja – Klašnice i preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila preko nadvožnjaka ne saobraćaju. 

Zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" na auto-putu Gradiška-Banjaluka, izmijenjen je režim saobraćaja. 

U toku je izgradnja privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim saobraćaja. 

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš, gdje je postavljena privremena saobraćajna signalizacija. 

Na regionalnom putu Teslić 2-Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona. 

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na dionici lokalnog puta Doboj-Manastir Petrovo, na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone. 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

U FBiH magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu i Drinu, kao i na putevima Cazin-Bihać-Bosanski Petrovac, Konjic-Drežnica i Jablanica-Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje. 

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. 

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema zadržavanja. 

Zbog nestabilnosti mosta, na graničnom prelazu Brčko-Gunja, ne mogu saobraćati teretna vozila i autobusi, dok je, zbog radova u Hrvatskoj, potpuno obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.