Smanjite gas

Vozači, oprez, kolovozi mokri i klizavi

08:15, 13.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Uslovi za vožnju jutros su nepovoljni zbog nestabilne vremenske situcije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH), ali zastoja nema, dok je na graničnim prelazima zadržavanje do 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Srpske.

Vozila saobraćaju po mokrim i klizavim kolovozima, a magla i niska oblačnost mjestimično smanjuju vidljivost i preglednost, posebno na dionicama u kotlinama, uz rijeke i u planinama. 

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz. 

Privremenom saobraćajnom signalizacijom regulisan je saobraćaj na dionicama na kojima se izvode radovi. 

Zbog radova saobraćaj je izmijenjen na magistralnom putu Bileća-Podosoje, gdje je u toku rekonstrukcija vodovodne mreže, zatim na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac, na magistralnom putu koji prolazi područjem opštine Modriča, te na regionalnim putnim pravcima Bušletić-Modriča, Derviši-Klašnice dva i Obudovac-Lončari. 

Režim saobraćaja izmijenjen je na auto-putu Gradiška-Banjaluka i "9. Januar" Banjaluka-Doboj, gdje je u toku izgradnja naplatnih stanica. 

Jednom trakom saobraćaj se odvija magistralnim putem Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani, te od Banjaluke prema Čelincu i od Čelinca prema Kotor Varošu. 

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić. 

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju. 

Na području Banjaluke izmjene i obustave saobraćaja aktuelne su u ulicama gdje se izvode radovi.

U FBiH zbog radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik na dionici auto-puta Vlakovo-Jošanica saobraća se usporeno-jednom trakom. . 

Na ulazu u Bugojno zbog rekonstrukcije mosta obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu prema Novom Travniku. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila ukupne mase veće od sedam tona i dalje ide putnim pravcem Travnik-Donji Vakuf-Bugojno. 

Zbog radova u tunelu Vranduk dva vozila saobraćaju jednom trakom na tom dijelu magistralnog puta Zenica-Nemila. Tokom dana zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici dolazi do formiranja dužih kolona vozila u oba smjera. 

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Semizovac-Vogošća na ulazu u Vogošću, zatim putem koji prolazi kroz Neum, te na putnim pravcima Kladanj-Podpaklenik i Teslić-Karuše. 

Kada je riječ o graničnim prelazima, zbog radova u Hrvatskoj zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Novi Grad-Dvor, ali je omogućen prelazak pješaka i biciklista. Iz bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja. 

Iz AMS-a podsjećaju da su puštene u rad video kamere na graničnim prelazima Novi Grad i Kozarska Dubica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS-a upoznaju sa stanjem saobraćaja na tim graničnim prelazima. 

Vozači koji kreću na put van granica BiH sada imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na deset graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj. 

AMS poziva vozače da prije polaska na putovanje van granica BIH preko ovih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.