Auto-moto savez Srpske

Vozači, oprez, kolovozi klizavi i mokri

08:44, 27.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) jutros se vozi po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i duž riječnih tokova, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Srpske.

Na području Republike Srpske povodom Vaskrsa i međunarodnog praznika 1. Maja zabranjen je prevoz eksplozivnih materija, osim prevoza pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa. Zabrana je aktuelna do ponoći 29. aprila i od ponoći 1. maja do ponoći 2. maja.

Režim vožnje izmijenjen je na dionicama na kojima se izvode radovi i na tim lokacijama saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom. 

Saobraćaj je izmijenjen na magistralnom putu Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo zbog izgradnje male hidrocentrale Krupac na rijeci Željeznici. 

Izmjene u odvijanju saobraćaja aktuelne su na magistralnom putu Bileća-Podosoje zbog rekonstrukcije vodovodne mreže, na putevima na području opštine Modriča, na magistralnom putu od Banjaluke prema Čelincu i Kotor Varošu, te regionalnim putnim pravcima Derviši-Klašnice i Obudovac-Lončari gdje je u toku izgradnja pješačkih staza.

U Trnu je zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe zabranjen za teretna vozila, dok ostala vozila saobraćaju jednom kolovoznom trakom.

Režim vožnje izmijenjen je i na autoputevima Gradiška-Banjaluka i "9. januar" od Banjaluke do Doboja zbog izgradnje naplatnih stanica.

Zbog sanacije klizišta saobraćaj je izmijenjen na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, dok su klizišta usporila saobračaj na regionalnim putnim pravcima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare-Čelić.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Obustave i izmjene u odvijanju saobraćaja na području Banjaluke aktuelne su u ulicama gdje se odvijaju radovi.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Sarajevo sjever u FBiH do kraja mjeseca vozila će saobraćati jednom trakom zbog radova na vijaduktu Bojnik.

Iz AMS mole učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova u tunelu Vranduk dva na magistralnom putu Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na ulazu u Bugojno na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno saobraćaj je obustavljen zbog rekonstrukcije mosta. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila ukupne mase iznad sedam tona, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraćaj se odvija na putevima kroz Neum, zatim na putnim pravcima Tarčin-Konjic, Ustiprača-Goražde, Semizovac-Vogošća, ulaz u Ključ, Kladanj-Podpaklenik, Teslić-Karuše i na raskrsnici magistralnih puteva u Tasovčićima. 

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na prelazu Brčko-Gunja između BiH i Hrvatske iz bezbjednosnih razloga zatvoren saobraćaj za teretna vozila i autobuse.

AMS podsjeća vozače da o stanju u saobraćaju na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj mogu da se informišu internet stanice ili mobilne android aplikacije Saveza.

Vozačima se savjetuje da prije polaska na putovanje van BiH preko navedenih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.