Preduzeća iz BiH složna

Vodovode osloboditi plaćanja PDV-a za posebnu vodnu naknadu

  • 25.03.2019. 18:04

Predstavnici vodovodnih preduzeća u BiH očekuju da ih Uprava za indirektno oporezivanje oslobodi od najavljenog retroaktivnog obračuna PDV-a za posebnu vodnu naknadu jer će, ukoliko to ne učini, ugroziti njihovu likvidnost, te ionako otežano poslovanje.

Na sastanku predstavnika vodovodnih preduzeća, koji je ovim povodom održan u Sarajevu, direktor "Vodovoda" Banjaluka Zoran Popović rekao je novinarima da je Udruženje "Vodovodi Republike Srpske" zajedno sa resornom asocijacijom FBiH o ovom problemu upoznalo UIO prošle godine u Banjaluci. 

Popović je naveo da su prije današnjeg sastanka dobili tumačenje iz UIO, koja se poziva na Zakon o PDV-u, da se ovaj porez na vodne naknade mora plaćati, istakavši da je argument vodovodnih preduzeća Zakon o vodama. 

"Ovo je veliki udar na sva vodovodna preduzeća. U `Vodovodu` Banjaluka, PDV kontrola je bila prije pet godina, a sve dosadašnje kontrole, pa i prije uvođenja PDV-a od 2006. godine, inspektori nisu nikada dali nalog za obračun PDV-a za vodnu naknadu. Zašto se to sada radi, ne znamo", rekao je Popović. 

Navodeći da su ove godine u Skupštinii grada Banjaluka jedva podigli cijenu vode za 11 feninga, Popović kaže da bi uvođenje naplate PDV-a za posebnu vodnu naknadu povećao troškove na milion KM. 

"To nikako ne možemo podnijeti, a ako se bude retroaktivno obračunalo posljednjih pet godina, likvidnost preduzeća biće dovedena u pitanje", rekao je Popović. 

On je izrazio očekivanje da će na sastanku u Mostaru u srijedu, 27. marta, UIO BiH otvoriti raspravu o najavljenom retroaktivnom obračunu PDV-a za posebnu vodnu naknadu i donijeti rješenje kojim bi vodovodi bili oslobođeni ove obaveze. 

Pomoćnik ministra za vode u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Hazima Hadžović naglasila je da se mora naći izlaz iz ove situacije i vodovode osloboditi obaveze plaćanja PDV-a za posebnu vodnu naknadu. 

"Prema podacima kojim raspolažemo, to bi dovelo u stečaj mnogo veći broj vodovoda nego što je trenutno slučaj. Plaćanjem ove obaveze, njihove usluge bi sigurno bile ugrožene za veliki broj građana u BiH", rekla je Hadžovićeva. 

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo Azra Muzur naglasila je da vodovodna preduzeća od naplate naknade za vodu nemaju nikakve korist. 

"Agenciji za vode ide 40 odsto tih sredstava, 45 odsto se uplaćuje u korist budžeta Kantona Sarajevo, a 15 odsto Fondu za zaštitu životne sredine Federacije", navela je Muzureva. 

Ona kaže da bi u slučaju uvođenja naplate PDV-a za posebnu vodnu naknadu, sarajevski "Vodovod" na godišnjem nivou plaćao 350.000 KM, a da bi za retroaktivni period od 2015. godine, kada je bila posljednja kontrola, morali izdvojiti 2,5 miliona KM sa kamatama, što nijedno vodovodno preduzeće ne bi moglo da plati. 

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.