Rijeka se povlači u korito

Vodostaj Vrbasa opada: Banjalučani mogu da odahnu

  • 15.05.2019. 19:19

Banjalučani mogu da odahnu, kada je opasnost od poplava u pitanju. Vodostaj Vrbasa opada, rijeka se povlači u korito. Sada je na redu procjena štete. 

U Banjaluci su imenovane tri komisije za ove procjene, tvrdi gradonačelnik. Igor Radojičić kaže, najveći problem zadaje putni pravac Bronzani Majdan – Kmećani gdje je aktivirano klizište.

“Na ostalim lokacijama radi se o manjim problemima tipa nanosa, začepljenja i sl. Gdje intervenišu ili naše komunalne službe, ili saobraćaj ili vodovod i čistoća", kaže Radojičić.

Banjalučani danas lakše dišu. U porodici Krecelj iz Derviša od jutros zbrajaju štetu. Nabujala rijeka izlila se u dvorište i poplavila podrume. Kuće su ostale suve.

Mještanima Priječana više muka su zadale oborinske vode. Ipak, dobro su upamtili maj 2014. godine, pa su ove poplave, kako kažu, dočekali dosta spremniji. 

“Meni lično je bila došla do kupatila. Znači, nivo se dizao. Samo je sreća odlučila i, izgleda, dobra koordinacija centrale i Vrbasa, tako da nije ulilo u kuću, ali sve ove ovdje kuće, i “Puškinova” i naša “Laze Kostića” one su bile najviše u kompletnom naselju pogođene", kaže Miroslav Vukić, iz Priječana.

“Na svu sreću, moramo se vratiti, nije bilo kao što je bilo prije četiri godine", ističe Drago Maličević, iz Priječana.

Mještanima Priječana u pomoć je pristigla Republička uprava civilne zaštite. Kažu, sve dok bude potrebno, biće na terenu, kako ovdje, tako i u ostalim poplavljenim područjima u Srpskoj.

“Naš republički tim pumpi viokog kapaciteta je postigao pun efekat. Nekoliko kuća je oslobođeno vode. Vidite i sami po objektima koliki je sinoć bio vodostaj, odnosno juče, jutros. Evo svakim danom se smanjuje, svaki minut se smanjuje. Ostaćemo na terenu", kaže Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske upozoravaju na moguće zaraze. Mehaničko čišćenje, pranje i dezinfekcija neophodni su za sve poplavljene prostore. Građane takođe upozoravaju na često pranje ruku, konzumiranje flaširane vode i korišcenje zaštitne opreme pri kontaktu sa poplavljenom vodom.

Тагови: