Voćari u problemima

Voće rodilo, problem predstavlja plasman

  • 27.07.2018. 17:04

Brčanski voćari ove godine suočeni su sa problemom plasmana voća. Kažu roda ima, ali je lošeg kvaliteta, zbog čega nema ni kupaca.

Ono što su uspjeli da prodaju tvrde, dali su budzašto. Za sve krive loše vremenske uslove. Pomoć su tražili od lokalne vlade.
 
"Pokušavali smo da dogovorimo sa ministrom da kandiduje tačku dnevnog reda na vladi ili da se sa nekom vrstom subvencije ili jednokratne pomoći poljoprivrednim proizvođačima voćara da se obešteti bar jedan dio proizvodnje kako bi naši voćnjaci ostali u životu ove godine. Oko 50 odsto proizvoda je propalo. 50 odsto smo dali po minimalnim cijenama za ove prve dvije sorte. Čeka nas još jedan sorta za kju se spominje cijena od 18 feninga. Svakom je jasno da se na takav način voće ne može proizvoditi", istakao je Bahrija Ribić, predsjednik Udruženja voćara Brčko distrikta. 

Iz resornog vladinog odjeljenja predloženo im je da se udruže zbog izvoza i to na rusko tržište.
  
"Obzirom da BiH ima zaključen protokol o izvozu voća i povrća na rusko tržište, tako da smo se danas dogovorili oko toga i pokušamo da riješimo ovaj problem, ako ne ove godine, sigurno za naredni period. Što se tiče izvoza i Rusku federaciju, obaveza je svih izvoznika da se registruju u Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da bi mogli izvoziti voće i povrće u Rusku federaciju. Zato im je potrebno da imaju registrovano skladište, da su registrovani u Osnovnom sudu, da imaju kooperante koji su evidentirani kod nas sa površinama i količinama voća i povrća i na osnovu toga se upisuju kod nas u odjeljenje. I u entitetska ministarstva mogu da se upišu svi izvoznci u BiH", istakao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumartsvo i vodoprivredu Brčko distrikta.

"Mi smo izvozili na rusko tržište neke sorte. Međutim, oni traže puno veći kalibar šljive koji mi, samo imamo dvije sorte. To je čačanka rana i čačanka najbolja 40 plus. Dok na evropsko tržište ide normalna šljiva 32 plus. Te su količine najveće na našim prostorima. Pokušaćemo da vidimo sa ovim koji su već postojeći koji imaju hladnjače. Ne možemo se mi registrovati, nemamo svoje kapacitete za hlađenje. Nemamo ništa kao udruženje. Imamo privatnike koji to već izvoze. Daćemo njima prijedlog da to ide što kraćim putem, kako bi to uspjeli riješiti", istakao je Bahrija Ribić, predsjendik Udruženja voćara Brčko distrikta. 

Da li će biti dodatne naknade voćarima, nadležni nisu rekli. Samo su im poručili da nema pravnog osnova da se proglasi elementarna nepogoda.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.