Dobar urod zadao glavobolju

Voćari nemaju dovoljno ambalaže za jabuke

  • 23.10.2018. 19:29

Zbog nezapamćeno dobrog roda jabuka, voćarima u Srpskoj ove godine je potrebno daleko više boks paleta za skladištenje voća, nego prethodnih godina. Žale se da su skupe, pa iako je izvoz zagarantovan, nemaju u čemu da drže jabuke.

Predsjednik udruženja voćara se, za sada, snalazi, ali se i dalje pribojava da će jedan dio voća istrunuti, zbog nedostaka velikih plastičnih gajbi zapremine od 300 do 500 kilograma. Uvjerava i da taj problem uzrokuje nisku otkupnu cijenu.

"Kada je rodna godina tu budu izuzetno veliki problemi. Nemamo u šta da uberemo voće. Taj problem nam i obara cijenu pa ne možemo da pokrijemo troškove", istakao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Dojčinović je bio spreman i da podigne kredit za kupovinu ambalaže. Od toga je kaže odustao jer su u resornom ministarstvu kasno donijeli odluku o refundiranju dijela troškova. 

To je čista laž, odgovaraju iz ministarstva. Kažu da je ove godine u tu svrhu izdvojeno duplo više nego prethodnih godina. Tačnije, pola miliona maraka za nabavku dodatnih 10 hiljada paleta. Uvjeravaju da je odluka donesena na vrijeme, odmah nakon sastanka sa voćarima. Krivicu vide isključivo u proizvođačima.

"Ne stoji tvrdnja da je problem nabavka ambalaže za voće vezan za rok, odnosno za momenat objave samog pravilnika. Kao što proizvođač mlijeka treba da nabavi sebi kantu za mlijeko, proizvođač povrća nabavlja mrežastu vreću za povrće, tako i proizvođač voća ima obavezu da nabavi sebi ambalažu za voće, a ne da o tome misli država. Mi samo podržavamo nabavku ambalaže sa 30 odsto finansiranja", rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Dojčinović tvrdi i da je bilo dogovoreno da se finansira od 40 do 50 odsto. U ministarstvu odgovaraju da je procenat manji, kako bi obuhvatili veći broj proizvođača. U Potkozarju, koje ima najviše voćnjaka u Republici Srpskoj, u toku je berba jabuke. Iako voćari kubure sa paletama, o hladnjačama ne brinu. Najveći dio voća skladište u velkoj hladnjači kapaciteta hiljadu vagona u Gradišci. Prozvođačima je na raspolaganju i nekoliko malih hladnjača.
 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)