Podgradci

Voćari izložili najbolje voće

  • 12.09.2019. 19:32

Najbolje voće iz podgradačkih voćnjaka završilo je u gajbama na 14. Danima voća.

Gajbi sa jabukama, krušakama, šljivama, bilo je najviše, ali i poneka sa smokvama, mušmulama. Voćari, manje-više, zadovoljni rodom i otkupnim cijenama. 

"Kruška je bila 0,80 do marku, kako se ko snašao i prodao. Šljiva je bila isto dobre cijene da kažemo 0,60 pfeninga je bila industrija za rakiju, 0,80 u startu ko drži u hladnjači biće i skuplja. Jabuka, prve naznake su da neće biti ispod 0,50 pfeninga", kaže Mirko Pjanić, Cerovljani kod Gradiške.

Često, najbolje voće završi u najboljim rakijama. U Podrgadcima se mogao degustirati "Kozarski biser" koji je osvojio i evropska nepca.  

"Ove godine smo uzeli tri medalje, u Londonu dvije bronzane i jedno srebro. Za šta? Za rakije viljamovku, travaricu i šljivovicu. Trudimo se da to bude čisto na naš tradicionalan način", kaže Slavko Knežić.   

Podgradci su odavnina i nadaleko poznat voćarski kraj, ali voćari iz ovog kraja kažu da je potrebno još ulagati i to u prerađivačke kapacitete, brendiranje samih proizvoda  ali i veći izložebni prostor. 

Sve to imamo u vidu i radimo na tim problemima, odgovaraju iz gradske uprave Gradiška i ministarstva poljoprivrede. Zato najavljuju dalju podršku. 

"Spremni smo kao lokalna uprava u našoj zoni u Novoj Topoli da damo neophodnu površinu koja treba onoj kompaniji po njapovoljnijim uslovima koja bi se bavila preradom i otkupom, ne samo voćarske nego svih poljoprivrednih proizvoda", izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.  

"Ove godine je odlučeno da svi zahtjevi za poljoprivrednu mehnizaciju budu u cjelosti prihvaćeni kao i druge značajne kapitalne mjere koji dovodi do rezultata". navodi Savo Minić,direktor Agencije za argarna plaćanja. 

A u Podrgadcima kažu - rezultati su vidljivi. Tu se proizvede čak 40 odsto ukupne količine jabuka u Srpskoj, a poljoprivrednici povuku 12 miliona maraka. I to znaju da podijele. Gajbe sa izloženim voćem, morale su ostati netkanute, jer će u njihovoj slasti uživati štićenici nekoliko organizacija koje vode brigu o djeci. 
 

Тагови: