Ministarstva poljoprivrede

Voćari da se pripreme za zaštitu voćnjaka od mraza

  • 30.03.2020. 11:49

Voćari treba da se na vrijeme pripreme i zaštite voćnjake od najavljene niske temperature vazduha i mraza, poručio je stručni savjetnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić.

Jokić je rekao Srni da se, prema informacijama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na teritoriji Republike Srpske očekuje pojava jakog mraza u noćima sa utorka na srijedu, 31. marta na 1. april, te sa srijede na četvrtak, 1. na 2. april.

Prema njegovim riječima, mraz se posebno očekuje u srijedu ujutro, kada će nakon izvedravanja doći do pojave niske temperature, od minus jedan do minus četiri stepena Celzijusova.

On je upozorio i da se u četvrtak, 2. aprila, očekuje mraz, ali za stepen slabiji u odnosu na srijedu.

"Imajući u vidu da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka cvjetanja ili punog cvjetanja, savjetujemo voćarima da se na vrijeme pripreme za najavljeni mraz", poručio je Jokić.

Jokić je savjetovao da voćari u zasadima voća koji nemaju antifrost sisteme ili frost bustere pripreme materijal za paljenje vatre.

"Bolje je da to bude više malih vatri, nego manje velikih. Broj vatri po jednom hektaru treba biti najmanje 300", rekao je Jokić.

On je savjetovao da, ukoliko se ne može obezbijediti dovoljan broj vatri, treba se skoncentrisati na manju i nju zaštititi.

"Vatre se mogu postavljati svaki red u cik-cak rasporedu na udaljenosti od 10 metara ili svaki drugi red na udaljenosti pet do šest metara. Ukoliko se vatre postavljaju svaki drugi red, kroz slobodan red se može voziti prazan atomizer samo sa uključenim ventilatorom kako bi se vazduh raspirivao lijevo i desno, pri čemu treba obuhvatiti onu površinu koja omogućava da se kroz isto mjesto prođe najviše svakih pet minuta. Prskanje vodom sa atomizerom u toku mraza ne preporučujemo", rekao je Jokić.

Jokić je rekao da voćari mogu primijeniti i fitoregulatore "Progerbalin" ili "Promalin" u dozi od 1,2-2,4 litara po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina kao što su "Bioplex", "Drin" i slično i to 24 časa prije najavljenog mraza ili najkasnije pet časova nakon mraza.

"Ukoliko se radi primjena fitoregulatora prije mraza, treba voditi računa da se tretman uradi u toplijem djelu dana", preporučio je Jokić.

Тагови: