Velikan domaćeg glumišta

Vlasta Velisavljević (92) preživio je logor, rat, progon, Goli otok: Velikan kojeg ništa ne može zaustaviti

  • 02.12.2019. 20:33

Ništa ga nije spriječilo da ostvari svoj najveći san – postati glumac i reći da će živjeti onoliko koliko mu treba pozorište.

Vlastimir Vlasta Velisavljević je jugoslovenski i srpski glumački, filmski i televizijski glumac. Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu. 40 godina je u braku s arhitektom Nadom Velisavljević, a iz braka s bivšom suprugom Boginjom ima kćer Dubravku.

Na sceni je preko 70 godina i za to vrijeme odigrao više od 350 uloga, zbog čega ga mnogi smatraju srpskom glumačkom legendom. Za svoje je djelo dobio brojne pohvale, a posljednje, i najdraže mu je, što je proglašen doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Član je prve generacije studenata glume u Beogradu. Sarađivao je s brojnim kazališnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama. Mlađi su ga upamtili po ulozi bake Nata u filmu Mala noćna muzika, a ljubitelji pozorišta za igranje predstave Buba u uhu više od 1.600 puta s kolegama na sceni JDP-a.

Vladin otac, Milan, porijeklom je iz Novog Bečeja, a kad je došao u Srbiju, njegovo prezime Velisavljev dodao je produžetak iq. Cijeli svoj život proveo je radeći kao kućni pomoćnik, dok mu je supruga bila domaćica. Vlasta je sa svojim prijateljima organizovao nastupe u dvorištu. Oni bi postavili zavjese na metalne konstrukcije za potresanje tepiha, što je za njih predstavljalo prizor. Otišao je da vidi operu Don Kihot sa poznatim ruskim basom Fjodorom Ivanovičem Šaljapinom sa majkom. U jednom intervjuu rekao je kako je susjeda s drugog sprata šivala odijelo specijalno za tu priliku, a da im je Šaljapin lično dao dvije karte. Bila su to mjesta tik do kraljevske lože. Svi su bili iznenađeni svojim prisustvom, a posebno odjećom koja nije bila primjerena za takav događaj.

Pored glume, velika strast Vlasta je i ribolov. Kaže da je lovio na gotovo svim rijekama koje se ulivaju u bivšu Jugoslaviju. Takođe, voli životinje i u šali kaže da ima neostvarenu želju postati džez pjevač.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.