Gradske bašte

Vlasnici ubiru plodove vrijednog rada

14:30, 15.09.2019.
Kraj ljeta i početak jeseni je period kada se ubiru plodovi u baštama. Mahune, paradajz, paprike samo su neke od biljaka koje u jesenjim danima obraduju svojim plodom. U gradskoj bašti parcele se šarene, a vlasnici beru ono na čemu su vrijedno radili. 

Zorica Mitrić je zadovoljna kako je radila tokom ljeta u bašti - što dokazuju plodovi koje je došla ubrati.

"Mogu vam reći da je zaista veliko zadovoljstvo, osim te neke koristi koju imamo, koja je ustvari koleteralna dobit, najveći je benefit što izađemo iz gradskih zona, što provodimo divno vrijeme na svježem zraku u prirodi sa djecom, družimo se. Imamo krug ljudi, koji su se našli po mnogo čemu", kaže Zorica.

Tako izgleda septembar u gradskim baštama. Druži se, ubiru se plodovi, ali se priprema za novu sadnju. Dolaskom jeseni ne znači i prekid sijanja. Na red su došle jesenje kulture. 

"Dok skinemo prethodne kulture, odmah ide. Vrlo mala je priprema, čisto toliko da se malo zemlja osvježi da se vazduhom obogati, čisto da se malo progrebe u jednom dijelu.  Poslije mahunarki nema posebne potrebe ni za tim, jer se mahunarka odrezuje, njen korjen ostaje u zemlji da nahrani buduću kulturu, narednu kulturu. Preko njih jako dobro idu prasa, rotkvice, salate, šta god, šta god dođe na tu kulturu biće odlično. sada je vrijeme sadnje prase, i salate ima rasad, može za jesenju upotrebu salate, može se i ona saditi. Uskoro ćemo početi sa lukovicama, sadnjom lukova iza toga ide sadnja graška, boba. tako da svaka sezona ima nešto", kaže Milka Tamamović, iz Gradske bašte.

Najavljena sunčana jesen je na strani baštovana. Poručuju da će moći zasaditi svu jesenju povrtnu kulturu. Ipak dio parcele čuvaju za proljeće. Zemljište se zaštiti slamom i čeka se proljetnja sadnja.