U okviru programa “Srbija Srpskoj”

Vlasenica će dobiti moderan studentsko-đački dom

  • 29.04.2019. 16:50

Opština Vlasenica dobiće do kraja godine moderan studentsko-đački dom u čiju izgradnju će u prvoj fazi Vlada Srbije uložiti oko 1.500.000 KM. Ovo je jedan u nizu projekata koje Vlada Srbije realizuje u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj u okviru programa “Srbija Srpskoj”. 

Inicijativa za uspostavljanje te saradnje, potekla je upravo iz Vlasenice. Priključili su se i načelnici  10 opština Sarajevsko-romanijske i regije Birač, koji su na zajedničkim sastancima prihvatili prijedlog da Vladi Srbije kandiduju po jedan projekat od posebnog značaja za te lokalne zajednice. Vlasenica je predložila izgradnju studensko-đačkog doma i od Vlade Srbije dobila pozitivan odgovor. Odlučeno da se gradi dom sa 300 kreveta i pratećim sadržajima.

„Srbija kao država prepoznala je potrebe našeg naroda. Naši zahtjevi su bili jasni, jednostavni. Što se Vlasenice tiče ovo je po našoj procjeni bilo najbitnije da se radi kada je u pitanju objekat za društveni značaj generacijama koje dolaze. Činjenica da ovdje u Vlasenici imamo fakultet, tako da je bilo neophodno da se radi dom", kaže Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Ove godine planirano je da se završi izgradnja prve faze studensko – đačkog doma. U planu je i rekonstrukcija vrtića "Prvi koraci", izgradnja policijske stanice kao i izgradnja kružnog toka na čvorištu magistralnih puteva M17 i M19.2.

„Svi ovi projekti koji su finansirani u 2018. godini, finansirani su iz sopstvenih izvora. Opština Vlasenica se nije zasdužila ni jednu jedinu marku. Imaćemo blagi deficit, to je nekih pet odsto na buđžet. To nije ni veliko ni strašno za jedan buđžet, jer kada vidimo koje smo projekte imali 2018. mislimo da taj deficit nije veliki", kaže Marko Todorović, načelnik Odjeljenja za finansije. 

Uz pomoć Vlade RS u prošloj godini asfaltirano je 15 gradskih ulica. Popravljeni su i makadamski putevi na seoskom području. Ulagalo se i u privredne kapacitete.

„Ovaj grad će iz godine u godinu biti ljepši i bolji. Ono što želim da naglasim jeste privredna aktivnost, razvoj sela, poljoprivrede", isitče Kraljević. 

U ovoj godini, najavljeno je da će Vlada Srbije uložiti oko 18 miliona KM u različite projekte u Republici Srpskoj. Vlasenici je, u okviru ovog programa, odobreno 300.000 KM za rekonstrukciju vrtića “Prvi koraci”. 

Saradnja Srbije i Srpske treba da bude proširena i na druge oblasti, prije svega na ekonomiju i infrastrukturu, kaže načelnik Kraljević i dodaje da su  spremni da sve svoje resurse stave na raspolaganje bilo kome ko želi da investira u Vlasenicu.

 

Тагови: