Po 100 KM svaki mjesec

Vlado Đajić donirao dio svoje plate novorođenim bebama

  • 07.10.2019. 19:26

Vladimir je jedna od devet beba rođenih 4. oktobra u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. U narednih godinu dana svaki mjesec dobijaće 100 maraka.

Na taj dan je i rođendan Vlade Đajića, predsjednika Fondacije "Djeca nam se rađala". U to ime odlučio je da se odrekne dijela svoje poslaničke zarade i donira je.

"Čuli smo prilikom ulaska u rađaonu za ovaj gest. Mislim da je to jako lijepo. U stvari taj novčani dobitak ne znači nam nešto mnogo, koliko u stavari znači što se neko sjetio na takav način da nam omogući nama roditeljima i našim bebama. Mislim da je ovo jedno najljepše bogatstvo", kaže Suzana Vujinović iz Laktaša.

"Da, ja sam se upravo odrekao dijela svog poslaničkog dodatka. Želimo da skrenenmo pažnju, zamolimo i druge pojedince, druge subjekte da urade slične manifestacije, da doniraju određena sredstva u Fondaciju 'Djeca nam se rađala' i to bar minimalno 10 maraka na datum svog rođenja, a minimalno jednu marku mjesečno da pozovu humanitarni broj 1432. Ako bi se uključila cijela nacija i svi pojedinci sigurno bi se skupila ogromna sredstva", izjavio je Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske.

Svako od nas na dan svog rođendana potroši određeni iznos novca, smatramo da je najljepše da se dio tih sredstava usmjeri na darivanje novih, malih stanovnika Republike Srpske, kažu u Fondaciji. Pored svih dobrih mjera koje sporovodi Vlada Republike Srpske i najavljenih budućih mjera za ovu problematiku moramo da se uključimo svi, poručuju iz Fondacije "Djeca nam se rađala".

"Imamo plan da uputimo inicijativu Ministarstvu poljoprivrede da subvencioniše rađanje djece na selu, na neki način i da prikupljamo u stvari podatke iz opština koliko djece je rođeno, da imamo u stvari neku polaznu tačku da znamo koje su najnerazvijenije opštine i gdje da bude početak našeg pomaganja", rekla je Gorica Dodik, potpredsjednik Fondacije "Djeca nam se rađala".

U Fondaciji su izračunali da ako bi pola stanovnika Srpske na svoj rođendan odvojilo samo po 10 maraka za natalitet, to je oko pet miliona maraka. Ili drugi primjer, ako bi svi radnici u Srpskoj kojih ima oko 250.000 odvojilo po 10 maraka mjesečno za povećanje nataliteta to bi bilo skoro 30 miliona maraka godišnje.

Ako bi se ta sredstva usmjerila na stimulisanje rađanja, Republika Srpska bi sigurno bila vodeća po stopi nataliteta u regionu.