Vladika Sergije: Vrijeme da se svijet probudi

  • 28.11.2020. 09:58

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije upozorio je na smutno vrijeme u kojem se ljudi liječe na internetu, a patrijarha biraju na društvenim mrežama, te ukazao na potrebu da se svijet probudi i približi Bogu.

"Vjerujemo analitičarima, ne vjerujemo svetiteljima, uzdamo se u krizne štabove, a zaboravljamo Gospoda", istakao je episkop Sergije povodom početka Božićnog posta.

Vladika je naglasio da je početak posta prilika da svi pogledaju u svoje srce i vrate se onome koji je čovjeka stvorio iz ništavila.

Prema njegovim riječima, u ovo smutno vrijeme čovjek se, izgleda, uzda samo u čovjeka, neprestano izokreće stvarnost ne bi li tako umanjio sopstvenu odgovornost, jer je lakše za sve nevolje optužiti drugog čovjeka ili virus, nego zagledati se u ponor sopstvene duše.

"Zbog toga tumaramo stazama istorije, izgubljeni u lavirintu pandemije, okrećući se svakome sem Bogu, a `Bog kao Bog, samo ćuti i gleda`, čekajući naše pokajanje", naveo je vladika.

On je podsjetio i da bi narod rekao: "Kakvi smo, dobro nam je".

"Lažemo sebe ako kažemo da brinemo za čovječanstvo, a ne vidimo nevolju brata svoga. Lažemo sebe ako tvrdimo da smo Božiji, a sve svoje nade polažemo u čovjeka. Obmanjujemo sebe da smo Hristovi, ako nam je novac miliji od ljubavi, odijelo od tijela, tijelo od duše. Predubok je ponor koji smo sami sebi iskopali", upozorio je vladika Sergija povom Božićnog posta.

Vladika je naglasio da je vrijeme da se vrijeme da se svijet probudi i vrati Gospodu i poželio svima srećan i blagosloven Božićni post, objavljeno je na Fejsbuk" profilu Eparhije bihaćko-petrovačke.

"Gospod neka nam prašta, ne po pokajanju našem, već po milosti svojoj", naglasio je vladika Sergije.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.