Vladika Sergije: Srbin je Hristov, čak i kad misli da nije

  • 17.04.2020. 14:28

Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije ocijenio je da srpsko ognjište ima sudbinu Golgote, ali i istakao da je Srbin navikao na stradanja, muke, nevolje, te je stoga uvijek Hristov.

"Srbina nije milovala istorija. On zna šta je stradanje, muka, nevolja. Srbin zna da pati, da pateći pjeva, da stradajući revnuje, da umirući živi. Zato je Srbin Hristov, pa čak i onda kada misli da nije. Svaki naš predak je Simon iz Kirine, koji Krst Gospodnji nosi hiljadu godina", istakao je vladika Sergije.

On je ocijenio i da srpsko ognjište ima sudbinu Golgote, a da prošlost nalikuje Velikom petku.

"Zato nam je poznata svaka suza Gospodnja. Isus plače, a nama suze niz obraze teku. Hrista šibaju, a mi jaučemo. Njega raspinju, a mi umiremo", rekao je vladika Sergije, dodavši "plačući sa Hristom živimo svoje dane, sa vjerom da će nas Gospod poznati".

Vladika je istakao da je u sadašnje vijeme egoizam zapadnog čovjeka konačno stigao na kasu istorije i upitao da li otkucava posljednji čas svijeta kakvog ljudi poznaju?

"Egoizam zapadnog čovjeka konačno je stigao na kasu istorije, da plati dug koji duguje svemu svijetu. Ostarjela Evropa još daje znakove života, oslanjajući se na ekonomske štake, bez kojih bi se stropoštala u sopstveni ponor pohlepe", poručio je vladika Sergije.

Vladika je naveo da su hramovi danas gotovo pusti, ali da u njima obitava Bog sa Svetima Svojim, čekajući da evharistijski prigrli čeda svoja, koja će u tišini doma svoga, zajedno sa Njim, poći na Golgotu.

U svojoj besjedi vladika je istakao i da su ulice zatvorene, na drumovima pustoš, u dušama praznina, u umovima sumnja, nada tone na horizontu. Čovječanstvo se uplašilo sebe, a čovjek je čovjeku /p/ostao vuk, prenosi sajt Eparhije.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Veliki petak - dan kada je Isus Hristos stradao na krstu, a u nedjelju, 19. aprila, proslaviće najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић