Pred Bogom, Svetim Savom, precima i potomcima

Vladika Jefrem: Ova generacija Srba se nalazi na duhovnoj smotri

  • 27.01.2019. 22:02

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je večeras na Svetosavskoj akademiji u Banjaluci da se ova generacija pravoslavnih Srba nalazi na duhovnoj smotri pred Bogom, Svetim Savom, precima i potomcima.

"Naše vrijeme je bremenito iskušenjima i pred nama su odgovorni zadaci koje je potrebno rješavati svetosavskom mudrošću", rekao je vladika Jefrem u obraćanju na Svetosavskoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci. 

On je istakao da se ovogodišnjom akademijom ulazi u vrijeme obilježavanja osam vijekova samostalnosti Srpske crkve, naroda i države koju je izdejstvovao Sveti Sava 1219. godine. 

Vladika Jefrem je napomenuo da kod Srba sve počinje sa Svetim Savom, i Crkva i država i narodna samosvijest, te da se ovaj svetitelj uvijek slavi svečano i radosno, pred ljudima ponosno, a pred Bogom smireno. 

On je podsjetio kako je vazalna kneževina postala samostalna država, sa prvovjenčanim krunisanim vladarom, a ponuđena tuđinska kruna zamijenjena je domaćom, osmišljenom Svetim Savom. 

Vladika je ukazao da su tuđinci koji su do tada upravljali Crkvom vraćeni u svoje zemlje. 

"Sveti Sava stupa na istorijsku scenu u sudbonosnom momentu života Crkve i naroda, da toga nije bilo naša istorija bi bila drugačija, zavisila bi od volje i interesa tuđinaca", naglasio je vladika banjalučki. 

Prema njegovim riječima, Sveti Sava, koliko je bio dubokomisaon, duhovno uzvišen, svestran, bio je pragmatičan i realan, sposoban da težeći ka nebu, hoda po zemlji i izvodi najdalekovidije zaključke za vrijeme koje dolazi. 

"On nas je uveo u zlatno doba Nemanjićke epohe, u kome su srpski narod, Crkva i država dostigli svoj istorijski i državni vrhunac. Ta duhovna i politička zrelost omogućila nam je da i poslije pet vijekova robovanja uspijemo ostati kao narod", rekao je vladika Jefrem. 

On je okupljenima čestitao duhovni i nacionalni praznik, koji je svečano proslavljen u svim hramovima SPC. 

Besjedu o Svetom Savi govorio je protonamjesnik Zoran Pajkanović, koji je istakao da je Sveti Sava bio mnogo više od vizionara. 

"Svi momenti iz žitija Svetog Save su važni, ali je najvažnije dobijanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve", rekao je Pajkanović. 

On je naglasio da svetosavsko načelo uči Srbe da crkvama i manastirima označe svoju otadžbinu, da potomcima ostave zavještanje. 

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trvić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, sveštenstvo SPC i druge zvanice. 

Svetosavsku akademiju, koja je održana u Banskom dvoru, organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Banjaluka, grad Banjaluka i Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo". 

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина