Manastir Svetih Petra i Pavla

Vladika Dimitrije služio prvu liturgiju na mjestu episkopa

  • 27.09.2018. 11:48

Prvu arhijerejsku liturgiju na mjestu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog danas je u Manastiru Svetih Petra i Pavla kod Trebinja služio novoustoličeni vladika Dimitrije, uz sasluženje episkopa frankfurtskog i sve NJemačke Grigorija i umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

U besjedi nakon liturgije održane povodom Krstovdana, vladika Atanasije rekao da je krst neodjeljivo vezan za vaskrsenje, a vaskresenja ne biva bez krsta. 

On je istakao da je Gospod pobijedio sa krsta, moleći se za one koji su ga razapeli riječima: "Gospode oprosti im, ne znaju šta rade". 

"Čovjek je sazdan u znaku krsta", istakao je vladika Atanasije, pojašnjavajući da je to ljubav prema Bogu i bližnjem svom. 

S tim u vezi, on se osvrnuo na arhipastirski rad vladike Grigorija, ističući da je episkop Grigorije poučavao narod da živi bez mržnje i bez zlobe, na čemu mu je iskazao zahvalnost, uz nadu i molitve Bogu da će i na novoj dužnosti i novoj eparhiji, uz Božiju pomoć, i naše molitve donijeti vaskrsenje. 

Njegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije ustoličen je u nedjelju, 23. septembra, u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. U čin episkopa uveo ga je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)