Svečano u Ortiješu

Vladika Dimitrije osveštao temelje hrama

  • 22.12.2018. 19:31

Crkvena zvona danas su po prvi put odzvanjala mostarskim naseljem Ortiješ. Osveštani su temelji Hrama Svetog Stefana despota i prepodobne Evgenije. Na ideju da se u Ortiješu sagradi Hram došli su srpski povratnici u ovo mostarsko naselje. Danas svi presrećni.

"Mi se svi nadamo ovdje da će ovaj hram doprinijeti našem zajedništvu jer mi nemamo nikakav luksuz da se dijelimo po bilo kojoj osnovi," rekao je Davor Šupčjeglav, povratnik u Ortiješ.
"Ovo nama mnogo znači, mi odavno imamo želju da se ovako nešto uradi," kaže Milovan Karadeglija, njegov komšija. 

"U Ortiješ je lijepo doći a još ljepše što gradimo ovaj hram gdje ćemo se svi moći, bar jednom godišnje, okupiti, da se vidimo i da nam se djeca upoznaju," rekao je Bojan Crnogorac iz Milića.

Temelje nove pravoslavne bogomolje u Mostaru osveštao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom. U svojoj besjedi vladika Dimitrije je rekao da se sve što radi, radi, iz ljubavi i da je ovaj hram samo još jedna stepenica ka boljem životu Srba u Mostaru. 

"Mi moramo graditi ljubav među sobom i samo će ljubav i izgraditi ovaj hram. Zato smo se i pomolili na temeljima ovog budućeg hrama, da on bude znak našeg jedinstva, naše bratske ljubavi i poštovanja," rekao je vladika Dimitrije. 

Hram u Ortiješu se gradi prilozima vjernika, te uz pomoć institucija Republike Srpske. Lokalni paroh se nada da će svi radovi biti završeni u predviđenom roku. 

"Ako Bog da mi se nadamo, sa današnjim prilozima, da bi mogli odmah u ponedjeljak nastaviti sa radovima i nadamo se do osvećenja da će biti sve gotovo, do 1. avgusta sljedeće godine," rekao je Branimir Borovčanin, paroh blagajski.

"Hram će se graditi u jednom unikatnom stilu, u našoj eparhiji u Hercegovini samo još jedan hram ima u tom stilu, građen u Nevesinju. Hram će se graditi u stilu crkve Rotonde, znači kružni," kaže Ranko Okuka, projektant hrama. 

U ovom dijelu Mostara ima oko 350 pravoslavnih domova, od čega je stotinjak u Ortiješu. Ne fali ni mlađih naraštaja, koji svoju budućnost vide baš ovdje. Ortiješ se nalazi na južnom ulazu u grad Mostar i trenutno je jedno od naselja sa najvećim brojem Srba povratnika. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)